Domen i Stefan Holms stämning mot St1

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Stefan Holm är bland annat höjdhoppstränare för Sofie Skoog numera.

avPontus Berg Nilsson

SPORTBLADET

Stefan Holm stämde bensinjätten St1 efter att de hämtat inspiration från hans guldhopp i OS i Aten till en reklamfilm.

I dag kom domen från Solna tingsrätt – till Holms favör.

St1 har dömts att betala ett skadestånd på 200 000 kronor till Holm, plus att bolaget också ska stå för höjdhoppsstjärnans rättegångskostnader på närmare 440 000 kronor, uppger Expressen.

Stefan Holm vann OS-guld i Aten 2004. Höjdhopparen klarade 2,36 och säkrade då det efterlängtade guldet.

Ett ögonblick som blivit en klassiker i svensk idrott.

Bensinbolaget St1 hämtade inspiration från Tommy Åströms referat från OS-finalen till en reklamfilm. Referatet är en snarlik kopia och i reklamfilmen kallas Stefan Holm för ”Stefan Wong”.

Holm lämnade in en stämningsansökan till Solna tingsrätt och krävde St1 på 250 000 kronor i skadestånd, och att de skulle betala för att domen publicerades i Dagens Nyheter.

– Jag tycker inte att det är okej. Ska de använda mitt livs största idrottsögonblick till att sälja bensin kan de i alla fall fråga först, sa han då till Sportbladet.

Känner sig kränkt

Stefan Holms mål var uppe i rätten i januari.

– Om jag hade fått frågan från St1 att medverka i reklamen hade jag med största sannolikhet sagt nej. Nu fick jag inte ens frågan och jag känner mig kränkt, berättade han då för Expressen.

Solna tingsrätt dömer nu till Holms fördel. I domen som kom i dag, som Expressen tagit del av, döms St1 att betala ut ett skadestånd på 200 000 kronor till Holm. Dessutom ska bensinbolaget stå för Holms rättegångskonstnader, som är knappt 440 000 kronor.

"Sammanfattningsvis anser tingsrätten att bolaget genom utformningen av reklamen, berättarnas röster, namnvalet, den bildliga beskrivningen av vanor och egenheter samt anspelningen på bragden har identifierat Stefan Holm i sin reklam på sådant sätt att namn och bildlagen är tillämplig på tvisten och att bolaget gjort det för att dra nytta av Stefan Holms renommé", skriver tingsrätten i sin dom.

När Sportbladet når Stefan Holm tycker han att det är skönt att det är över för ett tag.

– Det är skönt att få rätt så klart. Och det är skönt att det är över för stunden.

Tror du att det kommer överklagas?

– Det finns väl alltid en risk för det, men just nu kan jag i alla fall få slappna av ett tag i alla fall.

Hur har tiden varit nu innan domen kom?

– Sista veckorna har varit jobbiga efter rättegången när man suttit och väntat på ett besked, det har gått nästan fem veckor. Så det har varit jobbigt.

Det är ännu inte klart om St1 kommer överklaga domen.

ARTIKELN HANDLAR OM