Basket

Stjärnan rasar efter uttagningen: ”Äcklar mig”

Av: 

Mikael Ljungberg

SPORTBLADET

Basketspelaren Viktor Gaddefors, 29, anklagades förra året för rasistiska uttalanden.

Under fredagen presenterades han som en del i Sveriges VM-kvaltrupp.

Det får den svenska stjärnan Amanda Zahui, 28, att rasa.

– Det äcklar mig att se honom representera vårt land, skriver hon på Twitter.

Det var i mars i fjol som den svenska basketspelaren Viktor Gaddefors anklagades för rasism. I en intervju med LT förde förde han ett resonemang kring skillnaden mellan den italienska och franska basketligan.

I intervjun menade han att den franska ligan är mer atletisk eftersom det finns fler svarta spelare där, medan den italienska ligan har ett smartare spel. Uttalandet fördömdes på flera håll och senare avpublicerades intervjun. Gaddefors själv har backat från sitt uttalande.

”Det äcklar mig”

I november gjorde 29-åringen comeback i det svenska landslaget och under fredagen presenterades han som en del av truppen till Sveriges VM-kval. Det fick den svenska stjärnan Amanda Zahui att rasa.

– Det äcklar mig att se att herrlaget konstant tillåter en person som uttalat sig nedsättande mot svarta personer. Någon som öppet uttalat sina rasistiska tankar. Det äcklar mig att Viktor representerar vårt land och ett förbund som så ”starkt” förespråkar jämlikhet, skriver hon på Twitter.

Zahui gjorde nyligen comeback i landslaget efter två år.

Amanda Zahui i svenska landslaget.

– Ta en sekund och tänk på hur det känns för mig eller någon annan icke vit person inom förbundet, som kämpar för jämlikhet och för att bli sedd som en människa. Bara det. Och landet som du representerar och som lever på din framgång accepterar sådant beteende, skriver hon vidare.

Gaddefors säger till Expressen att han inte vill ge sig in i debatten.

– Hon får ha sin åsikt och det får stå för henne lite. Jag har varit inne i det där och orkar inte riktigt ge mig in i det igen. Jag känner att jag inte kan göra så mycket, jag håller mig lite utanför. Det har varit. Hon får ha sin åsikt.

– Jag har tagit avstånd från det där och jag håller mig lite borta från det just nu. Det känns som ett avslutat kapitel från min sida, säger han.

Sportbladet har sökt Amanda Zahui och Viktor Gaddefors.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Brenning: Daniel är anledningen till varför vi spelar EM – och skälet till att vi måste tänka om

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket

Viktor Gaddefors

Amanda Zahui