Pia Cramling vann OS-guld i schack i Indien

Pia Cramling, 59, har vunnit OS-guld i schack för första gången.

Detta 44 år efter hennes första olympiska medalj.

– Jag hoppas det här ska ge en push till svensk schack, säger hon.

Pia Cramling är tillbaka på svensk mark drygt 24 timmar efter succén i indiska Chennai som slutade med en guldmedalj runt halsen.

Tidigare i dag firades 59-åringen i ankomsthallen på Arlanda med applåder, blommor, ballonger och en svenska flagga.

– Det var verkligen överraskande, men väldigt roligt. Jag är glad. Jag hoppas det ska ge en push till svensk schack, säger hon.

Pia Cramling togs emot på Arlanda.
Pia Cramling togs emot på Arlanda.

I tisdags vann 59-åringen OS-guld efter en rafflande avslutning. I slutställningen fick hon samma poäng i ratingprestation som den 16-åriga stortalangen Eline Roebers från Nederländerna.

43 år yngre

Svenskan spelade totalt ett mer parti än den 43 år yngre Roebers och fick därmed guldmedaljen.

– Det är stor åldersskillnad mellan oss. Det visar verkligen i schacken att alla kan spela och det är väldigt roligt att många unga tjejer kommer. Men jag hade inte riktigt koll på att det var så jämnt... när jag spelar brukar jag inte titta på sådana saker. Jag vet att om jag har energin kommer jag spela alla elva ronder och sen får man se hur det går, säger hon.

På sina elva partier tog Cramling imponerande 9,5 poäng med 2 532 i ratingprestation.

Första OS 1978

Det här var Pia Cramlings totalt 13:e OS som hon deltagit på.

– Det första var 1978. Jag har varit bästa förstabordsspelare både 1984 och 1988. Men då räknade man på ett annat sätt. Numera kollar man ratingprestation. Det är det mest schyssta. Det har varit jättekul.

Ett OS-guld ger inga prispengar, men det viktiga för henne är glädjen till schacken.

– Jag har spelat schack i nästan 50 år och det är fortfarande roligt. Vi har ett väldigt fint landslagsgäng. Att få åka ut med landslaget, där min dotter också spelar och min man är lagkapten, det är helt enkelt jättekul. Jag vet att om jag trivs bra kan resultaten också komma.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN