Ordbråk mellan Ruud och Rune efter matchen: ”Ha lite respekt”

Holger Rune förklarar situationen när mamma lämnade

Norrmannen Casper Ruud vann kvartsfinalen mot dansken Holger Rune.

– Det vara dags för honom att växa upp, säger Casper Ruud på presskonferensen efter matchen.

– I omklädningsrummet efter matchen gick han direkt fram till mig och skrek JAAAAA rakt upp i mitt ansikte, säger Holger Rune till Ekstrabladet.

Det var mycket känslor på planen under den skandinaviska uppgörelsen i Franska öppna mästerskapen.

Det fortsatte med uppretade spelare och tjafs efteråt runt om Roland-Garros i Paris.

– Jag känner inte Holger Rune personligen, men jag har sett på tv att det kan bli mycket drama ibland. Han är ung och ny så det kan ursäktas, men när man står på en stor scen kan det vara dags att växa upp, säger Casper Ruud.

”Tittade knappt på mig”

När de båda spelarna skulle tacka varandra för matchen, så skakade han på huvudet åt den 19-årige dansken.

– Han tittade knappt på mig och sedan tittade han bort och sa ingenting. Jag tycker att tennis är en gentlemannasport och man ska tacka för matchen när en match är över. Det fanns inget att få från honom och därför var det meningslöst att ge något tillbaka, säger Casper Ruud.

Holger Rune hade utmärkt sig under matchen genom att vara högljudd och gestikulera.

– Jag tänker inte stå här och säga att han beter sig illa, men det är mycket rop, skrik och lite drama ibland. Om det är så han vill uppföra sig och om det är på det sättet han vill framstå i den utsträckningen, så är det upp till honom, säger Casper Ruud.

”Det är så dålig stil”

På planen framstod den 23-årige norrmannen som den lugne, men Holger Rune säger sig vara chockad över vad upplevde efter matchen.

– I omklädningsrummet gick han direkt fram till mig och skrek JAAAAA rakt upp i mitt ansikte. Jag tänkte bara: Vad fan gör du? Så gör man inte. Du kan jubla på planen hur mycket du vill och vara glad. Det gör jag själv när jag vinner. Det är så dålig stil. Ha lite respekt, säger Holger Rune.

”Tvungen komma ifrån honom”

Enligt honom så uppträdde Casper Ruud osportsligt även under matchen.

– Allt började när jag bad domaren att leta efter ett märke. Det var väldigt nära linjen och jag kunde inte se om det var inne eller ute. Då säger han: Måste du kontrollera varje märke? Det var första gången jag bad domaren om det.

– Då sa jag åt honom att inte prata med mig. Vi var mitt i en tennismatch. Det hör inte hemma någonstans. Vid sidbytet fortsatte han med att säga ”så pratar du inte med folk”. Då upprepar jag bara att han inte ska prata med mig.

– Jag ville inte ge honom en kram efteråt. Han fick en highfive och så var jag bara tvungen att komma ifrån honom. Han var så osportslig under matchen och pratade med mig om och om igen.

”Var inte till mamma”

Det blev också uppmärksammat hur det framstod som att Holger Rune skrek till sin mamma att lämna under matchen.

”Lämna, lämna ... lämna!”, hördes Holger Rune skrika mot sin spelarbox.

Mamma Aneke lämnade på läktaren, men kom senare tillbaka.

– Jag sa inte till min mamma att hon skulle lämna stadion. Det var inte till henne jag skrek. Det var en helt annan person, så det är fel, säger Holger Rune till Discovery+.

Skriver norsk historia

Världsåttan Casper Ruud vann med 3–1 (6–1, 4–6, 7–6, 6–3) mot 40-rankade Holger Rune.

På fredagen spelas semifinalerna i herrsingeln.

Casper Ruud möter kroaten Marin Cilic.

Spanjoren Rafael Nadal möter tysken Alexander Zverev.

Det är första gången en norsk herrspelare gått så långt i en grand slam-turnering.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.