Skånela-Rimbo urartade: ”Dåligt för sporten”

Gängslagsmål efter derbyt i handbollsallsvenskan

Upplandsderbyt i handbollsallsvenskan slutade i skandalscener.

Nu räknar Rimbo med att anmäla en spelare i Skånela till förbundet.

– För handbollens skull måste man ta bort sånt här, säger assisterande tränaren Michael Sahlberg.

Handbollen kallas en ”gentlemannasport” och brukar vara förskonad från skandalscener med handgemäng mellan lagen på planen.

Därför har gårdagens gänggruff i det heta Upplandsderbyt mellan Skånela och Rimbo fått stor uppmärksamhet, inte minst då allt fångades på film (se ovan) och snabbt lades ut på sociala medier.

Det danska handbollsoraklet Rasmus Boysen, som följs av stora delar av handbollsvärlden på twitter, twittrade till exempel ut videon och skrev bland annat ”mycket dåliga scener”.

Kvitterade i slutsekunden

I slutsekunderna kvitterade Skånelas Rickard Åkerman till 35–35 men åkte samtidigt på en smäll och blev liggande. Då gick Rimbos Endrit Abdullahi fram till Åkerman varpå Skånelas Simon Lindberg plötsligt kom flygande och knuffade omkull Abdullahi. Sedan var slagsmålet i gång med massor av spelare inblandade från båda lagen innan allting lugnade ner sig ganska snabbt.

När alla besinnat sig valde domarna att bara att ge ett direktrött kort till Lindberg och inte dela ut några fler eller hårdare bestraffningar.

Sedan några år tillbaka finns det också blått kort i handboll vilket motsvarar ett rött kort men med automatisk rapport efteråt som sedan kan rendera i hårdare straff när förbundets disciplinnämnd tittat på situationen.

Väntas anmäla motståndaren

Rimbo överväger nu att anmäla Lindberg till förbundet.

– Jag tycker det är blått kort på det. Vi ska prata om det i kväll. Men vi kommer nog skicka in någonting bara för att markera, om inte annat. Om det sedan händer något vet jag inte. Jag tycker det är värt att markera, säger Rimbos assisterande tränare Michael Sahlberg och fortsätter:

– Jag tycker att det är så jäkla oprovocerat våld som han (Lindberg) utför i den situationen. Han kommer från halva plan och sänker Endrit. Sånt får man inte göra. Det måste handbollen beivra. För handbollens skull måste man ta bort sånt här. Hade vi gjort samma sak hade jag inte varit ett dugg förvånad om det blivit blått kort och alltihop.

Däremot tycker han inte att det efterföljande gänggruffet ska leda till bestraffningar.

– Alla blir skyddsvakter för varandra sen. Så resten kan man bortse från. Men var startar det, undrar Sahlberg retoriskt.

”Bedrövligt egentligen”

Abdullahi har inte rykte om sig att vara ”Guds bästa barn” på handbollsplanen.

– En annan hade nog fått blått kort, om man säger så. Om det varit omvända roller alltså, säger Abdullahi.

Han tar inte allt för hårt på själva knuffen.

– Lindberg kommer och knuffar mig. Det var väl inte mer än så. Han fick ju rött kort. Jag orkar inte bry mig faktiskt, jag är rätt så van.

Däremot gillar han inte det efterföljande gängbråket.

– Det är bedrövligt egentligen. Det ska inte få hända. Det står ändå en massa barn på läktaren. Det blir dåligt för sporten, säger Abdullahi.

”Hör inte hemma i en handbollshall”

Skånelas ordförande Peter Stackeryd var på plats på matchen.

– Det som hände i slutet hör inte hemma i en handbollshall – eller på en fotbollsplan eller i en hockeyrink heller för den delen. Barn och familjer ska inte behöva se det här, säger han.

Skånela har inte för avsikt att gå vidare med någon egen anmälan.

– Simon gör en ”inte bra grej” men jag tycker det är fel att han blir ”the bad guy” här. Det finns mycket andra saker att titta på under matchen och framför allt i videon från situationen efter slutsignalen. Våra killar skötte sig exemplariskt i 59 minuter och 55 sekunder i en match där det var många småfula grejer. Det var en jättetuff match med mycket efterslängar och det byggdes upp en frustration där, säger Stackeryd.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln