Tennis

Rafael Nadal bäst genom tiderna efter mäktig vändning

Av: 

Samuel Abrahamsson

SPORTBLADET

Det bjöd stundtals på makalös tennis i Australian Open-finalen.

Och efter en storartad vändning från 0–2 till 3–2 blev Rafael Nadal historisk.

35-åringen tog hem sin 21:a Grand Slam-titel och har nu vunnit flest genom tiderna.

Rafael Nadal hade bara vunnit Australian Open en gång tidigare i karriären vilket var 2009. Inför årets turnering hade han sämsta tänkbara uppladdning med skada och covid-19.

Men trots det blev han i dag historisk när Nadal vann sin 21:a Grand Slam-titel och han passerar nu Roger Federer och Novak Djokovic som hade lika många.

I dagens final som pågick i över fem timmar vann han med 2–6, 6–7 (5–7), 6–4, 6–4, 7–5 mot den ryske världstvåan Daniil Medvedev.

– För en och en halv månad sedan visste jag inte om jag skulle spela tennis och nu får jag stå här framför er, tack så mycket för allt ert stöd, säger Nadal i sitt segertal.

Medvedev starkast i början

Men det blev ingen enkel väg för Nadal till sin andra titel i Australien. Medvedev fick den bästa starten och var överlägsen i första set och tog hem det enkelt med 6–2.

Det andra setet blev en gastkramande historia där Nadal spelade upp sig rejält och skaffade sig en 4–1-ledning.

Då kom Medvedev tillbaka och tog hem setet efter tiebreak med 7–6 (7–5) och det var nog få som trodde att spanjoren skulle komma tillbaka.

Nadal kom tillbaka

Men då vaknade han till liv och visade varför han är en av tidernas bästa spelare och vann tredje set med 6–4.

I ett jämnt fjärde set fick Medvedev som är känd för sina utbrott ett nytt sådant. Men Nadal höll sig lugn och kunde ta hem även det med 6–4 och det blev ett femte avgörande.

Sanslöst drama

Där följdes de bägge åt till en början, men vid 2–2 så lyckades Nadal bryta ryssens serve och skaffade sig en 3–2-ledning.

Nadal gick sedan upp till 5–4 och hade chansen att serva hem matchen. Men Medvedev bröt då tillbaka till 5–5 och dramat fortsatte.

Men när Medvedev kunde skaffa sig slagläge så bröt i stället Nadal tillbaka till 6–5 och den här gången tog han chansen.

Nadal slog in den första matchbollen och vann sin andra titel i Australien.

– Det var en av de mest känslosamma matcherna i min karriär och att dela banan med dig har varit en ära, säger Nadal och vänder sig till Medvedev i sitt segertal.

Hyllas av konkurrenterna

Efter matchen hyllades Rafael Nadal av Roger Federer och Novak Djokovic.

”Vilken match. Ett hjärtligt grattis. Underskatta aldrig en mästare. Jag är stolt över att spela under samma era som dig och känner mig ärad över att spela en roll till att pusha dig till att vinna mer”, skriver schweizaren på Instagram.

”Grattis till Nadal, fantastisk prestation. Är alltid imponerad över din kämparglöd”, skriver Djokovic på Twitter.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hedrén: Räkna aldrig bort Rafa – nu är Tjuren från Mallorca ensam på tronen

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis

Australian Open

Rafael Nadal

Daniil Medvedev