Sundling och Halfvarsson totalt överlägsna

FALUN/STOCKHOLM. Först dominerade Calle Halfvarsson och Jonna Sundling.

Sedan gav Halfvarsson ett besked om framtiden efter sin första seger i världscupen sedan 2016.

– Med den här avslutningen är det klart att jag ska åka en säsong till, säger han i TV6.

En helt ny tävlingsform testades när det var dags för säsongens sista världscuptävling i Falun, i form av en teamsprint med nya regler och ett mixedformat över totalt tolv sträckor.

Och det svenska förstalaget, med Jonna Sundling och Calle Halfvarsson, ledde efter samtliga av dem.

Till slut så var segern fullkomligt överlägsen.

– Det var väldigt kul att åka i dag och jag ville inte sakta ner. Jag ville köra på och ge Calle ett bra utgångsläge, säger Sundling.

– Det var superkul att åka med Jonna så klart. Det känns som att det ska mycket till för att man inte ska vinna när man åker med Jonna, säger Calle Halfvarsson.

”Ville egentligen inte ta flagga”

– Det var en väldigt skön känsla att köra de tre sista varven. Det var fantastiskt. Jag trodde inte att det skulle bli så här bra tryck när det är en ny tävling och folk kanske är lite skeptiska.

Han hann ta en svensk flagga på vägen mot mål och viftade med den innan han körde över mållinjen tio sekunder framför de båda norska lagen.

– Jag ville egentligen inte ta en flagga på en sådan här tävling. Det känns mer för mästerskap. Men det kändes ändå lite roligt nu när vi var så överlägsna, säger han och lägger till:

– Det har ju Norge gjort några gånger också så nu fick vi ge tillbaka lite.

Halfvarssons första seger sedan 2016

Jonna Sundling har dominerat i längdskidspåret den här vintern. Men Calle Halfvarsson kunde fira sin första seger i världscupen sedan tredje december 2016. Då vann han ett fristilslopp i Lillehammer.

Efter tävlingen gav han ett besked om framtiden – som har varit osäker.

– Det går inte att inte tycka det är roligt med den här avslutningen. Med den här avslutningen är det klart att jag ska åka en säsong till, säger Halfvarsson i TV6.

Han utvecklar sedan sina tankar för Sportbladet.

– Jag är superglad för resultaten som har varit här och det är klart att det lutar väldigt starkt åt att det blir en till säsong, säger Halfvarsson.

– Det är mycket jobb som ska läggas ner. Jag har börjat få lite känsla av vad jag behöver och vad som går bra. Jag vet lite mer vad jag ska göra framöver för att få resultat.

”Känslosamt för oss alla”

Landslagschefen Anders Byström kände på sig att Halfvarsson skulle fortsätta.

– Jag har hört det på honom, att han vill fortsätta. Det här gör inte saken sämre. Det är synd att världscupsäsongen är slut nu. Annars hade han kanske dunkat till med tre segrar till, säger Byström.

Hans form känns väldigt bra nu?

– Det är så fint att han får avsluta på det här sättet med flaggan i handen. Det blir känslosamt för alla oss som har varit med Calle ett tag, att han får avsluta världscupsäsongen så här.

Sveriges andralag med Johanna Hagström och och Oskar Svensson slutade på femte plats, 25 sekunder bakom förstalaget.

Calle Halfvarsson vid målgång.
Calle Halfvarsson vid målgång.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.