Truls Möregårdh gör succé med sensationellt racket: ”Coolast i hallen”

Många har reagerat på Truls Möregårdh sexkantiga racket på VM.

Det är en världsnyhet i pingisvärlden som har hemlighållits inför mästerskapet.

– Vi har sökt patent på det och har jobbat hårt på att inga bilder ska läcka ut, säger Filip Wirström som är en av hjärnorna bakom utvecklingen.

Truls Möregårdh får mycket uppmärksamhet för att ha tagit sig till VM-final i singel.

19-åringen har också hyllats för det spektakulära och publikfriande spelet på VM.

Något som har stuckit ut i Houston är också den helt nya racketen som har formen av en hexagon.

– Det är två år sedan första idén kom. Pingisbranschen är väldigt konservativ när det gäller utveckling. Stommen har varit gjord av trä och mycket utveckling som har gjorts de senaste åren har handlat om ett kolfiberlager. Vi ville kolla på om det fanns fördelar med någon ny form, säger Filip Wirström som är produktchef på Stiga i Eskilstuna.

”Galet i början”

Det har tidigare funnits kantiga racket, främst i Japan, ändå inget som har sett ut så här.

Det är ett designerteam som har jobbat med utvecklingen för att få fram en racket som är både visuellt snyggt och ökar prestandan.

De har jobbat tajt med proffsspelare där de har testat olika former med mer runda kanter och olika kanter.

KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, har också varit inblandat, utvecklingsarbetet har inneburit tester av hundratals olika varianter med små justeringar för att hitta den perfekta formen.

– Det kändes galet i början, för det har varit så självklart att en pingisrack ska vara runt. När vi började med den sexkantiga formen så kunde vi se ganska snart se att det förutom var en schyst och cool design, så hade det produktfördelar. Det gäller att hitta de små, små detaljerna som kan förbättra för spelarna. Vi har testat på labb för att få fram ljud på bollträffen och sådant, ljudet är väldigt nära kopplat till spelegenskaperna, säger Filip Wirström.

Kanterna linjerar bordsytan

Den sexkantiga formen har fått namnet cybershape och har en större träffyta än de traditionella runda racketerna.

Träffytan på den övre delen där bollen helst ska träffa är elva procent större, medan den på nedre delen är två procent mindre.

Den klassiska runda formen har 2,5 centimeter som linjerar med underlaget på bordet, den sexkatiga formen har 6,5 centimeter.

– Den här nya racketen optimerar den övre delen där man ska ha sin bollträff, det blir en större träffyta och en bättre träff. I stället är den nedre delen där man egentligen inte ska träffa bollen något mindre, för att inte vikten ska dra i väg eftersom att vikten är väldigt känslig, säger Filip Wirström.

Visuellt blir det också en fördel, för att ha kontroll på racketen mot bordsytan.

– Vid returspel och serve är vinklen superviktig för att få den skruv man vill ha. Man brukar säga att de två första bollarna är de viktigaste, med den här racket är det enklare att se rätt vinkel mot bordet på ett annat sätt är när det är runt. Det blir rakare linjer nära bordet, med en större träffyta som ger större möjlighet att träffa bollen och med den skruv man önskar, säger Filip Wirström.

Någon dryg vecka nytt

De har också jobbat mycket nära med Truls Möregårdh i processen för att ta fram den iögonfallande racket.

– Truls Möregårdh är ett framtidsnamn, han är framtiden. Hans bidrag har varit en jätteviktig del i utvecklingen och han var tidigt med på testerna med prototyper. Det är en världsnyhet och vi har sökt patent. Eftersom det är en riktig nyhet i sporten så har vi velat hemlighålla det och jobbat för att det inte ska läcka några bilder. Vi kunde inte skicka ut det till så många spelare innan lansering och många har inte hunnit testa. Truls Möregårdh fick köra extrapass i hallen med sin brorsa sent på kvällen när alla andra gått hem för att träna med racketen, säger Filip Wirström.

Den sexkantiga racketen lanserades för några veckor sedan, på VM har även Jon Persson setts spela med det.

Innan VM så hann Truls Möregårdh bara spela med racketen i en seriematch med Eslöv.

– Det är bara den senaste veckan eller de senaste veckorna han har kunnat träna och spela med den färdigställda racketen. Nu har vi inte velat störa honom så mycket i Houston. Det han har sagt förutom den rent tekniska, är att det varit en mental sak att komma in med en sådan här ny racket. Pingis är en väldigt mental sport och att ha den coolaste racketen i hallen och få spelglädje är psykologiskt viktigt, säger Filip Wirström.

Inga begränsningar i reglerna

Vad har ni fått för reaktioner kring om det är tillåten enligt regelboken?

– Vi har mycket riktigt fått mycket kommenterar från många som undrar om det. Många ställer sig frågan om reglerna, men det finns inget i reglerna om hur en racket får se ut eller hur stort det får vara. Det finns inga begränsningar och kan se ut som helst. Om det är för stort blir det problem med tyngden och så vidare.

Truls Möregårdh har tidigare spelat med karbonstomme, det gör i stort sett alla i världstoppen numera eftersom att det mer mer fart och håller vikten nere.

Mattias Falck som var i VM-final 2019 har tidigare utmärkt sig genom att spela med nabbarna utåt på forehandsidan.

Klockan 02.00 natten mot tisdag svensk tid spelar Truls Möregårdh VM-final mot kinesiska världsettan Fan Zhendong.

I dubbelfinalen klockan 20.00 svensk tid på måndagskvällen så möter Mattias Falck och Kristian Karlsson det sydkoreanska paret Jang Woojin och Lim Jonghoon.

SVT sänder båda finalerna med Chris Härenstam som kommentator och Jan-Ove Waldner som expertkommentator.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.