Klart: Här är Johaugs dom

SPORTBLADET

Therese Johaug stängs av i 13 månader för dopningsbrott.

Därmed är norskan tävlingsklar till OS nästa år.

– Jag kommer ägna de kommande dagarna åt att tillsammans med min advokat fundera på hur vi ska gå vidare, säger Johaug i ett uttalande enligt VG.

Antidopning Norge yrkade inför domen på en avstängning på 14 månader. Therese Johaug argumenterade samtidigt för att få ett kortare straff än så.

– Det har enormt stor betydelse för min del. Får jag 12 månader kan jag konkurrera i Beitostölen, men blir det 14 månader tappar jag hela försäsongen och uppladdningen till OS, sa hon vid förhören i slutet av januari.

Öppnar för OS

Nu blir straffet alltså vad som kan beskrivas som en kompromiss.

”Therese Johaug, född 25 juni 1988, förlorar rätten att delta i tävlingar och organiserad träning under en tidsperiod av 13 månader med början den 18 oktober 2016” skriver norska skidförbundet i ett pressmeddelande.

En avstängning på 13 månader öppnar för Johaug-framgångar vid OS i Pyeongchang som inleds den 9 februari 2018. Norskan kan nu alltså tävla igen från och med den 18 november 2017.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Förhören hölls på Ullevål i Oslo i slutet av januari.

Johaug: Funderar på hur vi ska gå vidare

I domen går att läsa att ”Domsutvalget”, kommittén inom det norska skidförbundet som dömer i dopningsfrågor, tror på Johaugs förklaring att hon fått ett balsam för att behandla läppsår av landslagets läkare utan att veta att medicinen innehöll den förbjudna substansen Clostebol. Kommittén lägger också vikt vid att Johaug frågade läkaren Fredrik Bendiksen om salvan var okej att ta men anser ändå att skidstjärnan brustit i sitt ansvar att själv kontrollera substansen tillräckligt.

– Jag är glad att Domsutvalget medger att det inte fanns någon prestationshöjande avsikt eller effekt vid användningen av krämen. Jag är också glad att Domsutvalget håller med om att jag inte hade någon grund till att tvivla på försäkringarna jag fick av landslagsläkaren. Jag tycker att dopningsreglerna ska vara stränga men det känns ändå fel att jag kan stängas av i 13 månader för att ha använt ett läppbalsam. Jag kommer ägna de kommande dagarna åt att tillsammans med min advokat fundera på hur vi ska gå vidare, säger Johaug i ett uttalande enligt VG.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip säger sig inte vara förvånad över domen.

– Nej, jag förutsätter att de som har jobbat med det här har gjort ett korrekt och riktigt jobb.

ARTIKELN HANDLAR OM