Leder sprintcupen – men får inte tävla

Svenskduon kritiserar de nya reglerna

Foto: LASSE ALLARD
Halfvarsson och Peterson saknar de norska stjärnorna.
SPORTBLADET

FALUN. När sprinten avgörs i Falun i dag saknas flera norska stjärnor – som Pål Golberg och Petter Northug.

De platsar inte i det norska laget, som efter Fis nya regler tvingas välja bort åkare.

Regeln skapades för att möta den norska dominansen, men ifrågasätts nu från svenskt håll.

– Världscupen ska ändå vara till för de som är bäst i världen, säger Teodor Peterson.

Pål Goldberg leder sprintcupen (men tappade den ledningen när Federico Pellegrino vann loppet), men när världscupen ska avgöras i Falun en knapp månad före VM får han inte åka.

Petter Northug har en friplats och ska köra VM-sprinten. Efter sviktande form i vinter ville han inför helgen nu ha tävlingar, men han petas från startfältet och morgondagens tremil får han köra då det blivit sjukdom i laget.

Överflöd av toppåkare

I och med Internationella skidförbundets nya kvoter, som skapats för att minska den norska dominansen genom att hålla ner antalet åkare som får starta, har norrmännen ett överflöd.

– Det är det som är utmaningen med kvoterna. Det är svårt att bli uttagen och när de andra levererar så måste vi ta ut efter resultat, säger norske herrtränaren Tor-Arne Hetland.

Pål Golberg, som i går var ute och joggade i Falun och förbereder sig för söndagens distanslopp som han får köra, sa tidigare i veckan till den norska tidningen VG att han var besviken:

– Det här är en grym besvikelse, det måste jag säga. Jag vet inte om det har hänt tidigare, att den som leder världscupen i sprint inte får tävla i sprint. Om inte det är skäl nog att få vara med så är det tuff konkurrens.

När det kommer till sprinten i Falun beklagar de svenska åkarna att några av de värsta konkurrenterna inte dyker upp.

– Pål Golberg leder sprintvärldscupen så det kan jag tycka är lite synd, att han inte får vara med
och tävla här, säger Calle Halfvarsson.

”De bästa ska få tävla”

Teodor Peterson är inne på samma spår och ifrågasätter de nya reglerna.

– Man tog väl det beslutet inför i fjol just för att de var så bra och det blev för mycket Norge i toppen, men jag vet inte om jag tycker att det är rätt egentligen. De bästa ska väl få tävla egentligen, säger Teodor Peterson.

– Jag förstår att de som ansvarar och tar ut det norska laget måste ge chansen till åkare som finns med i diskussionerna (inför VM). Men man önskar att det fanns plats för de bästa.