Förlust mot Norge? Spelar mindre roll

SPORTBLADET

Räcker inte med en svensk fullträff

BIETIGHEIM-BISSINGEN. Väntad seger över blåbäret Argentina och nu blir det mardrömmen Norge i en gruppfinal.

Det är en större skräll om Sverige slår detta Norge än när Granqvist & Co slog ut Italien i VM-playoff.

Men frågan är om det spelar någon större roll om det skulle ske.

Väntad kross mot Argentina och vi tar med oss Filippa Idéhns fina procent, Jenny Alms och Carin Strömbergs speltid, Isabelle Gulldéns vila, Nathalie Hagmans sex mål, Loui Sands notering i målprotokollet och Emma Fernis 100 procent.

Gott så.

Därmed står vi, trots förlusten mot Polen i premiären, vid en ren gruppfinal mot Norge.

Detta fantastiska Norge som varit i världstoppen i över 20 år och klarat av två, kanske tre generationsväxlingar, med i princip oförminskad slagkraft.

Detta mardröms-Norge som Sverige mött nio gånger i mästerskap och bara vunnit över en gång. Det var i mellanrundan i EM 2010 när flera av Norges stjärnor var sjuka. Sedan fick de revansch i finalen i samma EM.

Blev ännu mer komplett

Detta Norge som jag och Claes Hellgren rankar som världens tredje bästa landslag genom tiderna på en lista som publiceras i dag. Denna upplaga, ”Nora Mörk-generationen” född 1990–91, tog över som ny stomme efter att man förlorat EM-finalen 2012 och missat semifinal i VM 2013. Sedan dess har Mörk & Co spelat fyra mästerskap och tagit guld i tre. Den enda plumpen kom i Rio-OS där man förlorade i semifinalen mot Ryssland i en av de bästa dammatcherna som spelats. Generationsskiftet (ja, jag vet att Katrine Lunde och Heidi Løke är kvar) medförde att Norge på sätt och vis blev ett än mer komplett lag. Till världens bästa målvaktsspel, sin starka defensiv och sitt outstanding kontringsspel lade man ett extremt snabbt, uppställt anfallsspel med kortväxta men skyttestarka niometersspelare.

Detta Norge som bara brukar bli bättre och bättre ju längre turneringarna pågår. Här på VM har man nu krossat allt i sin väg redan från början. VG:s handbollsexpert Jostein Overvik, som följt det norska landslaget i över 30 år, menar att det här laget inlett i klass med guldlaget i VM 2011 som är det bästa han sett ett norskt landslag spela.

Detta Norge med sina fantastiska målvakter som brukar turas om att utses till mästerskapets bästa. Katrine Lunde och Kari Grimsbø ligger nu etta och tvåa i målvaktsligan, båda på cirka 50 procent – en otrolig siffra efter fyra matcher i ett VM.

Sverige får troligen Spanien

Det kommer inte att räcka med att Sverige får en fullträff överallt på banan i 60 minuter för att vinna. Norge måste dessutom spela klart sämre än vad man gjort hittills i turneringen. Bara då har Sverige en chans att på sitt tionde försök i mästerskapssammanhang ta sin andra seger. Ni inser oddsen, va?

Men frågan är om det för en gångs skull spelar någon större roll egentligen.

Förloraren i matchen kommer att sluta tvåa i gruppen och det intressantaste är hur det går i grupp A som Sveriges grupp korsas med i åttondelsfinalen.

Den har Rumänien redan vunnit. Då räknar alla med att rumänskorna vilar Cristina Neagu, världens bästa spelare som normalt bär det rumänska laget, mot Frankrike. Då vinner fransyskorna den och blir tvåa i gruppen. Det kommer inte att hjälpa att Spanien vinner mot Slovenien med någorlunda normala siffror då man är nio mål bakom Frankrike redan.

Spanien trea och Slovenien fyra är mitt tips. Visst tar man hellre Slovenien då men det viktigaste är nog ändå fortfarande att undvika Frankrike.

En svensk förlust mot Norge i ett mästerskap har sällan haft så små negativa konsekvenser.

För ett år sedan vann Sverige över Spanien i EM-premiären.

ARTIKELN HANDLAR OM