En halvlek för mycket?

SPORTBLADET

Ingen framgång för Svensson i genrepet

Anders Svensson fick chansen i två halvlekar i VM-genrepet mot Chile.

Kim Källström fick spela en.

Det kan ha kostat Svensson en plats i VM-startelvan.

Rollen som offensiv mittfältare har varit ett hett diskussionsämne inför VM. Kim Källström har kämpat i flera år för att få den positionen, men de gånger han har fått chansen i landslaget har han ofta förvisats till andra platser.

För Anders Svensson flyttar inte på sig frivilligt.

Men frågan är om inte rollskiftet sker till VM i Tyskland.

Kim Källströms insats i den trista 0–0-matchen mot Finland på Ullevi förra torsdagen var en av mycket få ljuspunkter.

I VM-genrepet på Råsunda fick Anders Svensson spela båda halvlekarna.

Kim Källström fick nöja sig med en.

Men kanske är det Källström som vinner kampen om en plats i startelvan mot Trinidad och Tobago i Dortmund den 10 juni. Han nådde inte samma höjder som i andra halvlek mot Finland. Men det svenska spelet var överlag sämre i andra halvlek. Och hans skottvilja borde ha gett Sverige ett ledningsmål – Chiles målvakt Claudio Bravo överraskades av Källströms tjugometersrökare och släppte en retur som Mattias Jonson lyckades få utanför målramen.

Svensson var osynlig som offensiv mittfältare i första halvlek och ersatte Fredrik Ljungberg till vänster på mitten i den andra. Men utan framgång. Han ville mest husera i mitten då också. Svensson deltog inte mycket i spelet nu heller, men hade en nick i bortre stolpen på det offensiva pluskontot.

Klart är att utan Fredrik Ljungberg faller stora delar av det svenska anfallsspelet. Varken Kim Källström eller Anders Svensson förmådde riva revor i motståndarförsvaret och mata Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic med samma fina bollar som Ljungberg.

TT