MOTORLISTAN

SPORTBLADET

med ANNA ANDERSSON

1 Svenska rallyt

I dag startar Svenska rallyt i Värmland och 19 sträckor ska avgöras fram på söndag då tävlingen går i mål i Karlstad. -Efter ett visst strul är Daniel Carlsson klar för start i en Mitsubishi Lancer WRC, han var även snabbast på gårdagens sista shakedown. Med i tävlingen finns också den regerande världsmästaren Sebastien Loeb, Frankrike, finländaren Marcus Grönholm, norrmannen Petter Solberg och DTM-stjärnan Mattias Ekström. Totalt är 18 svenska förare anmälda. Eurosport eftersänder varje dag med start kl 23.00. Dessutom sänder SR Värmland.

2 (2) F1-skvaller

Veckans bästa snackisar:

Honda hjälper Super Aguri med utvecklingen av chassit och Bridgestone levererar deras däck.

Renault dementerar ryktena om att stallet ska lämna F1, däremot försvinner namnet ”Mild Seven” från bilar och dräkter efter 2006. Sponsorn Japan Tobacco lämnar.

Den förre föraren Gerhard Berger utesluter inte en comeback. Han säger till magasinet ”Trend” att han kanske kan arbeta med sin vän Dietrich Mateschitz som står bakom Red Bull och Scuderia Toro Rosso. I dag är Berger inofficiell rådgivare åt Red Bull.

Flavio Briatore, Renault, är förbannad på Red Bull för att de tillsammans med sitt andrastall röstade igenom införandet av däckbyten – trots att de andra Michelinstallen röstade emot.

3 (3) Valentino Rossi

Den sjufaldige mc-världsmästaren har tillsammans med Michael Schumacher kört för Ferrari i veckan. Han hans snabbaste varv var bara 1,5 sekunder efter Fernando Alonso och 1,1 sekund efter Michael Schumacher. Visserligen körde han i fjolårets Ferrari med V10-motor, men ändå...

4 (4) F1-tester

Det intressantaste från veckans tester: Både Juan Pablo Montoya och Kimi Räikkönen kritiserar McLaren-Mercedes motor.– Det måste komma mer från motorn, den saknar hästkrafter, säger finländaren enligt AutoBild motorsport. Förre MotoGP-stjärnan Max Biaggi ska återigen testa för det ryska stallet MF1. Officiellt heter det att testerna görs eftersom Biaggi bett om att även få testa när underlaget är torrt.

5 (-) Världsmästarsöner

Sådan far sådan son och det tycks stämma inom motorvärlden. Nico Rosberg hos Williams, Mathias Lauda är på väg till DTM och Nelson Piquet Junior kör A1 GP för Brasilien. Nu är det dessutom klart att Nigel Mansells båda söner Leo, 21, och Greg, 17, ska köra i brittiska formel BMW nästa år.

6 (-) Svenska nyheter

De senaste två åren har Richard Göransson vunnit STCC tillsammans med West Coast racing. Nu lämnar han stallet och enligt Auto Motor & Sport ska han köra BMW för Flash Engineering istället. Michelin är ny däckleverantör till STCC, kontraktet gäller till och med 2008. Janne Blomqvist och Eje Elgh fortsätter att kommentera F1 i svensk TV. TV 3 ska sända säsongspremiären och alla loppen i Europa direkt. Kvalen och de icke-europeiska ska sändas i ZTV.

7 (-) Dan Wheldon & co

Britten vann klassikern Daytona 24-timmars tillsammans med Scott Dixon, Nya Zeeland och Casey Mears, USA. Han är därmed en av åtta förare som vunnit de båda berömda långloppen i Indianapolis och Daytona. Bästa svenska resultat var Jönnsson/Krohn och Bergmeister på femte plats.

8 (-) Alain Prost

Den fyrfaldige F1-världsmästaren är på väg mot en comeback i GP-masters, den ny startade veteranserien för 45+. Han fanns inte med när det första loppet avgjordes i november. Även Nelson Piquet och Jody Schechter är intresserade, skriver AutoBild Motorsport.

9 (-) Bernie Ecclestone

En månad till starten och F1-gurun ger sig in i diskussionen. I en Sportbild säger han att kostnaderna måste reduceras ännu mer än till de 100 miljoner Euro per år som FIA förespråkar.– Nu kostar det ungefär 200 miljoner om året, det ska inte kosta mer än 50. Toyota med 400 miljoner i budget ären fara för F1.

10 (-) Audis bilreklam

Ni har sett väl sett reklamen med Audi A6:an som kör rätt upp för hoppbacken? Det är inget fusk, enligt Audi. A6 4,2 quattro tiptronic som användes var serietillverkad, det som förändrats var att den automatiska växellådan låstes i ettans växel och att däcken var utrustad med rallydubbar (6mm). Bilen kördes uppför den 37,5 grader branta backen i 60 km/tim. Hur bilen hamnade i hoppbacken? Med hjälp av en lyftkran.

Motorstopp

Svensk TV

Ingen svensk TV-kanal sänder svenska rallyt på normala tider. Eurosport är den enda kanal som visar någonting kontinuerligt, de kör en eftersänding kl 23.00 på kvällen och en sammanfattning den 8 februari. Det är årets andra VM-rally med 18 svenskar och flera världsstjärnor, men var är intresset?

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport