Efter stafettfiaskot – nu skyller Norge på skidorna

SPORTBLADET

Krismöte med vallateamet efter femteplatsen

Foto: vg.no
FIASKO Läsarna rasar mot det norska stafettfiaskot på Verdens Gangs nätupplaga. De norska åkare skyller på dåliga skidor.

Norge missade ännu en skidmedalj och efter stafettfiaskot skyller Frode Estil – på skidorna.

– Ska jag hänga på Piller Cottrer på en fristilsetapp måste jag ha bra skidor. Det hade jag inte idag.

Samtidigt kräver arga norrmän landslagschefens avgång...

Den skidtokiga norska nationen hade inför skidstafetten det tunga 15-kilometersloppet i fredags färskt i minnet, där inte mindre än fyra medaljchanser gick upp i rök och Frode Estil blev bäste norsk på en plågsam 17:e plats.

I dag fick nationalsporten sig en ny, tung knäck när Norge helt missade pallen i stafetten. Efter att Jens Arne Svartedal och Odd-Bjørn Hjelmeset för fram Norge till en tätplats under de två inledande klassiska sträckorna, tappade Frode Estil rejält på den första fristilssträckan.

Italienaren Pietro Piller Cottrer drog – tillsammans med Anders Södergren – i sär fältet och vid växlingen hade Estil tappat till ett avstånd på 42 sekunder, förstås hopplöst för sistemannen Tore Ruud Hofstad att reda upp.

”Vi måste ha ett möte”

Förklaringen?

Dåliga skidor.

– Ska jag hänga på Piller Cottrer på en fristilsetapp måste jag ha bra skidor. Det hade jag inte idag.

Norske landslagschefen Krister Sørgård kallade omedelbart efter loppet till ett krismöte.

– Nu måste vi ha ett möte med vallateamet.

Sørgård är satt under hård press på hemmaplan och kallade redan 15-kilometerssmällen i fredags för ”det värsta han upplevt i karriären som huvudtränare”.

Under stafetten växte kritiken – mitt ute i spåret.

– Redan under den första sträckan fick jag ett textmeddelande på mobilen där det stod ”Avgå nu”, säger Sørgård – som gång på gång efter loppet fick försvara sin laguttagning och motivera varför han ställt juniorvärldsmästaren Petter Northug jr, 20 år, utanför OS-laget.

– Jag tror inte att han kunde ha gjort det bättre. Han är inte tillräckligt bra förberedd för den här höga höjden.

”Värsta jag upplevt”

Sørgård är förberedd på att stormen mot honom nu kommer att öka i styrka.

– Det är klart att jag är upprörd. Det är väldigt många år sedan vi inte var på pallen i ett mästerskap. Vi är inte här för att komma på femteplats, säger han tillVG.

Inge Bråten, den förre norske förbundskaptenen som nu först Sverige till succé i Pragelato, är desto nöjdare. Efter stafetten var Bråten ett enda brett leende.

– Jag är glad, ja...

Läs också:

Norges olympiska skidmedaljer

Anders Burström