Tacka McRae för folkfesten

SPORTBLADET

40-metershoppet lockar massorna: Det här är vårt slagfält

1 av 3 | Foto: Jimmy Wixtröm
HOPPSAN Publikhavet ser på när Gigi Galli lättar från marken i Colins Crest. I år har arrangörerna infört ett digitalt mätsystem.

COLINS CREST

Det började med ett jättehopp och nerkörd brevlåda inför en handfull människor för ett tiotal år sedan.

I dag vallfärdar människor i tusental till det berömda hoppet mitt ute i de värmländska rallyskogarna.

Hoppet mitt ute i skogen är förstås döpt efter skotten Colin McRae. Det var han som en gång i tiden drog till med jättehoppet. 60 meter sägs det att det var.

Tidigare år har det spekulerats och stegats hopplängder ute i skogen. Men från och med i år får publiken veta hur långa hopp bilarna gör, med en avvikelse på någon decimeter.

Det har Karlstadkillarna Markus Nilsson och Jens Rydholm sett till. De har utvecklat ett system som mäter hoppen.

Byggt ett minihopp

- Vi fick en förfrågan strax för jul och har arbetat med detta sedan dess. I labbmiljö byggde vi upphoppet i en skala på 1:20 där vi har testat oss fram. Men det var faktiskt först i fredags som vi testade det på riktigt här ute i skogen, berättar killarna.

Mätningen bygger på att man mäter bilarnas hastighet vid flygfärdens början och sen har man placerat ut tio censorer utmed vägkanten där man läser av mellan vilka två bilen landat. Med hjälp av utgångshastigheten kan man bestämma den exakta längden på hoppet.

- Vi har massor av idéer på hur man ska kunna vidareutveckla detta, säger Markus.

Men för publiken ute i rallyskogen verkar dagens utveckling räcka långt. Efter varje bil vänder sig publiken mot den storbildsskärm där hopplängderna snabbt redovisas. Långa hopp möts med jubel, korta hopp med suckar.

- Det är inga problem att hålla humöret upp trots det inte gått så bra för bröderna Solberg. Jag har hittat nya kompisar, berättar norrmannen Frode Rodahl från Trondheim.

Han nya kompisar bestod av ett gäng finländare som hejade fram Marcus Grönholm för fullt. Bland annat genom att veva i gång en gammal brandsiren från kriget.

- Det här är vårt slagfält så den passar bra här, skrattar Anders Lindros.

Flög över 40 meter

Störst jubel under båda dagarna fick finländaren Mikko Hirvonen. I går passerade han 40 meter. Närmare bestämt 40,8 meter.

- Jag hade lovat att jag skulle flyga över 40 meter, skönt att jag lyckades. Nu var jag i alla fall bäst på något under helgen. Jag gillar det där hoppet, det är roligt när det är så mycket folk, säger Hirvonen.

Patrick Kipler

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport