Södertälje vann utan utköpt Leska

SPORTBLADET

Besegrade Luleå med 1-0

Södertälje

Han målades upp som en av elitseriens bästa nyförvärv.

Men i Södertäljes 1-0-seger mot Luleå fanns inte Petr Leska med i laget.

- Vi har brutit avtalet och önskar honom lycka till, meddelar SSK:s sportchef Mats Hallin efter tisdagssegern.

Måltorkan håller i sig för Södertälje. Mot Luleå räckte dock Robert Carlssons fullträff från tio år yngre kedjekompisen Anze Kopitar till seger.

1-0 trots 34 skott. En poängmakare och avslutare saknas klart i SSK. Tanken var att tjecken Petr Leska skulle stå för många av dem.

Men succén har uteblivit och på tisdagseftermiddagen träffades han och klubben och kom överens om att säga upp kontraktet.

- Vi har kommit till en lösning där båda parter är nöjda, säger Hallin.

Ni har köpt ut honom?

- Ja.

Blev det dyrt?

- Nej.

Har inte fungerat i Sverige

Leska var poängmaskin i HC Zlin under många år och skulle ge Södertälje en extra dimension framåt.

- Han var tänkt som vår förstecenter, förklarar Hallin.

Men det har inte fungerat i Sverige för honom. Spelet har varit under all kritik och när nu möjligheten dök upp att göra sig av med honom så tog SSK chansen.

Såväl Mats Hallin som tränare Ulf Taavola har dock bara gott att säga om honom som person och det är tydligt att det är prestationen på isen som

ligger bakom beslutet.

- Jag har gett allt för att han ska lyckas. Han har fått spela precis som han gjorde i Tjeckien och varit med i power play och så, säger Taavola.

Han vill dock inte säga så mycket mer om honom.

- Vi har pratat mycket mellan fyra ögon men det stannar mellan oss. Jag har stor respekt för honom och vill inte gå in på individuell kritik, säger Taavola.

Umicevic mår bättre

Han kan dock glädjas åt att skadade Dragan Umicevic är på bättringsvägen, inget var trasigt i knät visade tisdagens läkarundersökning. Dessutom tog laget första segern på fem matcher.

- Vi har jobbat oerhört hårt med målskyttet och det var väldigt viktigt att få första målet och kunna spela på ledningen. Det handlar mycket om tålamod och disciplin. Alla var beredda att betala ett högt pris för att vinna i dag, säger Taavola.

Ratislav Stana höll tätt bakåt när Luleå jobbade sig in i matchen, vilket förstås gladde gamle Luleåtränaren Taavola.

- Och Robban Carlsson, vilket SSK-hjärta! Det bara bultar SSK om honom.

För Luleå var det inte lika muntert. Laget bjöds in i matchen efter en rad SSK-utvisningar. Men assisterande tränaren Roger Rönnberg kunde bara glädjas åt sina juniorer och målvakten Tero Leinonen.

- Vi kommer ut i första perioden med handväskorna i handen och spelar riktigt dåligt. Vi är inte alls med, säger Rönnberg.

Lars Frank/TT