Knepen som ligger bakom guldsuccén

”Hon ska inte ryckas med i saker”

Foto: PONTUS ORRE
Stina Nilsson har haft fokus på rätt saker.
SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Stina Nilsson fick äntligen sitt guld.

Nu berättar hennes mentale coach Rune Gustafsson om knepen bakom succén.

– Det är inte så bra för er journalister men för Stina är det nödvändigt, säger han.

Stina Nilsson var guldfavorit i OS-sprinten.

Om hon levde upp till de högt ställda förväntningarna?

Hon till och med överträffade dem.

– Alltså, det var ett optimalt genomfört lopp på alla nivåer! Fysiskt, tekniskt och inte minst mentalt, säger hennes mentale coach Rune Gustafsson.

”Haft total balans”

Han har haft daglig kontakt med sin adept i flera veckors tid, ända från förlägret i Japan till de sista träningsdagarna här i Pyeongchang.

– Och jag såg inga avvikelser över huvud taget vad gäller det mentala genomförandet. Hon har haft en total balans hela tiden, säger Gustafsson.

Vad, mer konkret, är det ni har tryckt på?

– Vi har fokuserat väldigt mycket på att hon ska gå in i sitt eget tillstånd, så att säga. Det är bara Stina själv som kan påverka sitt eget genomförande och därför är det viktigt att hon kan skärma av sig från omgivningen. Det har hon blivit kolossalt duktigt på. Och det är inte helt lätt, ska ni veta.

Hur svårt är det? Att kunna stänga av helt?

– Det krävs träning. Man måste våga utsätta sig för situationer som man tidigare i livet känt sig obekväm med. Ju mer man tränar, desto duktigare blir man – och just nu är Stina väldigt duktig. Hon skiljer sig från många andra idrottare, hon går in i sin bubbla. Tittar du på andra idrottare så är de väldigt splittrade i sina tankar, de flackar med blicken, sneglar över axeln och undrar vad omgivningen gör. Stina gör inte det – hon fokuserar enbart på sitt.

”Ska inte ryckas med”

Hur har hon varit under de här senaste dagarna, inför loppet?

– Hon har varit inne i sin bubbla. Framför allt har hon försökt avskärma sig lite från media. Det här är ju inte så bra för er journalister men för Stina är det nödvändigt för att kunna hamna i det tillstånd hon vill vara i. Det kanske uppfattas som att hon har en nonchalant attityd, men det handlar inte om att vara ofin – det handlar om att hon inte ska ryckas med i saker hon inte själv kan påverka. Nu, efter loppet, tror jag inte det är så svårt för er att intervjua Stina.

Nej, det är det inte. Men det är alltså så att hon skulle vilja bjuda mer på sig själv, men att hon måste hålla igen?

– Absolut. Tittar du på de senaste åren så har hon visat en helt annan öppenhet i intervjuer tidigare. Men det är just det här att när någon kliver in lite för nära, så stänger hon av. Det är något hon har tränat mycket på. Bevisligen har det gett utdelning, säger Rune Gustafsson.

ARTIKELN HANDLAR OM