Tre Kronor tog befälet

SPORTBLADET

Utjämnat i OS-finalen – Zetterberg och Kronwall svenska målskyttar

Foto: Det är jämnt i OS-finalen mellan Tre Kronor och Finland. Här mäter Mikael Samuelsson och Aki-Petteri Berg sina krafter.

TURIN/STOCKHOLM

Tre Kronor tog befälet och ledningen i OS-finalen.

Efter massor av fina målchanser och två mål vände Sverige på kuttingen och satte Finland under press.

Men finländarna svarade.

4.42 in i perioden kvitterade Tre Kronor, och återigen var det i powerplay som det blev mål. Toni Lydman satt i utvisningsbåset när Henrik Zetterberg rundade finska målet och la in ett löst skott i snäv vinkel. Pucken tog på Niittymakis ben och gled in i mål. Det var första målet på den finske keepern på nära 90 minuters OS-spelande.

Trevande inledning

Efter en trevande inledning på perioden tog Tre Kronor allt mer över befälet i matchen med flera fina skott och chanser: Sedinfemman fick nästan samtliga finska spelare att sätta sig i knät på Niitymäki vid flera tillfällen.

Det svenska ledningsmålet kom i powerplay: Niklas Kronwall spelade Henrik Zetterberg som spelade tillbaka till Kronwall som med lite tur hittade luckan brevid Niittymaki. 2-1 och Tre Kronor ledde finalen – i en och en halv minut.

15.00 in i perioden svarade finländarna och gjorde 2-2 genom Ville Peltonen.

Finland pressade tillbaka

I slutet av perioden pressade Finland när svenskarna drog på sig utvisningar, först genom Niclas Hävelid och sedan genom Tomas Holmström. Allt talar för att det är powerplayspelet som kommer att avgöra den här finalen.

– Det känns helt ok, sade målsskytten Niklas Kronwall till SVT i andra periodpausen.

Om målet:

– Jag fick göra ett inhopp istället för Bäckman som var trött. Jag vet inte riktigt vad som hände, sade han och lovade en spännande slutakt.

Inbördes möten:

Robert Triches