Dags hooka om klubban – nu börjar ju säsongen!

SPORTBLADET

Niklas Jihde: Så slutar streckrysaren

På söndag kunde säsongen varit över för oss i AIK – otänkbart men sant.

Tippade som favoriter innan ”The golden season” startade, nere under slutspelstrecket när tre omgångar återstod av serien.

Nervös? Ja! Orolig? Självklart.

Men vi har visat stor moral och kämpaglöd och efter två raka segrar så blev vi det femte laget som är klara för den stora festen.

Se upp för oss i slutspelet!

Var med om en liknande säsong i min gamla klubb, Pixbo, för ett par år sedan. Ett kanonlag på pappret men väl ute på planen så stämde ingenting, frustrationen blev tydlig. Vi bytte tränare även då och tog oss precis till slutspel. Just den säsongen tog vi klubbens första SM-guld. Tidigare säsonger hade vi promenerat hem serien och varit lika klara favoriter som Björn Lind var i sprintern i OS, vi lyckades dock aldrig ta oss hela vägen och det markerades in en stor fet looser-stämpel i pannan på oss.

Säsongen, då vi vann, gick vi in i slutspelet med en ödmjukare attityd. Vi hade lärt oss redan i serien att det är krig och kamp som gäller i varje situation, man vinner inga guld på pappret det är helt klart.

Nu säger jag inte att vi kommer att springa hem guldet till Solna bara för att vi haft en tung säsong, tvärtom. Vi har fyra lag som har varit mycket starkare än oss och har klart bättre odds på att nå den mäktiga Globen och SM-finalen.

Vi står inför en otroligt rafflande slutspurt av elitserien – fyra lag slåss om de tre sista kvartsfinalsplatserna.

Hade inte vi besegrat Jönköping i går så hade det varit fem desperata lag som varit inblandade, marginalerna är små. En dålig match på söndag för något av lagen och de kan börja tänka på försäsongen. Ett mål kan alltså avgöra om det ska bli succé eller fiasko.

Det är underbart med slutomgångar då det är allt eller inget som gäller (särskilt när man själv inte är inblandad, he-he). Räknar med att telefonerna kommer att gå heta i kontakterna mellan arenorna.

Jisses, vilket drama...

Så här är läget för de inblandade lagen.

6) Dalen 32 poäng: Har sett klara ut ett par omgångar, men efter två genomklappningar så har Umeå-laget dragits in i dramat. Dalen möter Helsingborg på bortaplan och vid förlust med sex bollar så passerar Helsingborg dem. Det kommer dock inte att ske. Slutspelschans: 95%

7) Falun 31 poäng: Tränaren, Mika Packalén, aviserade att han inte blir kvar hos masarna nästa säsong och svisch så har Falun inte vunnit en match till. Falun möter slutspelsklara Jönköping på hemmaplan. Jönköping jagar poäng för att komma så högt i tabellen som möjligt och kommer att vinna denna tillställning. Slutspelschans: 60%

8) Råsunda 31 poäng: : Årets verkliga överraskning i serien. Laget inledde serien dåligt men har verkligen spelat upp sig på slutet. Spelar en märklig innebandy som är lika lysande när det går bra som den är usel när spelarna inte är på humör. Råsunda möter tabellfyran Storvreta på bortaplan. Segersviten tar slut för ”Zunda” mot ett hungrigt Storvreta. Slutspelschans: 30%

9) Helsingborg 29 poäng: Har spelat bra på slutet och hela Skåne skriker nu efter ett slutspel. Laget är dock tunt men en stor hemmapublik kommer lyfta helsingborgarna till seger över Dalen, dock inte med sex mål, som krävs för att gå förbi Dalen. Helsingborg får hålla tummarna för att topplagen Jönköping och Storvreta gör sitt i sina matcher. Slutspelschans: 50%

Kontentan blir att Råsunda får bita i det sura äpplet och ställa in klubborna i gardroben redan på söndag.

Efter att den rafflande sista omgången är spelad så är det bara för topplagen att göra sina val. Innebandyns upplägg att ettan får välja mellan lag fem-åtta, är genialt.

Det pusslas nog fram och tillbaka hos många lag hur de ska göra sina val. Det är nog inte helt lätt en säsong där det haglat konstiga resultat hela tiden. Förmodligen blir det Pixbo som vinner serien och är först ut att välja sitt motstånd. Slutspelet kör igång redan på onsdag med bäst av fem matcher direkt från kvarten.

Det är slutspel som gör att jag fortfarande håller på med idrott på elitnivå. Den otroligt mäktiga känsla att gå in i en utslagsserie, är underbar att uppleva. Man märker också direkt på vissa spelare när det är vinna eller försvinna, vissa blir klasser bättre medan många kryper bakom sargen och gömmer sig. Det blir alltid en speciell relation mellan lagen när man möter samma spelare byter efter byte i match efter match. Det är som en tennismatch – bara att glömma en motgång och gå vidare. Vad jag gillar bäst med ett slutspel är dock att det bästa laget alltid vinner.

Dags att hooka om klubban – nu börjar säsongen.

Niklas Jihde ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy