Pichler: ”Det är total skit, skandal!”

avErik Karlsson

Svenska skidskyttarna gjorde tidernas succé-OS.

Men när världscupen startar om är det som det aldrig hänt.

– Det är total skit, skandal!, säger Wolfgang Pichler om regeln som straffar Sverige hårt.

Två guld, två silver och en rad topp tio-placeringar.

Det svenska skidskyttelandslaget med Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson i spetsen, överträffade alla förväntningar med råge på OS.

Till helgen startar världscupen om i finska Kontiolahti med sprint, stafett och masstart.

Laddat med tennis

Wolfgang Pichler berättar att han har laddat om med en god firarmiddag med sin fru och fem tennismatcher hemma i Ruhpolding. Han tror att även hans adepter ska ha tankat energi nog för att konkurrera.

– Vi har tränat på som vanligt, jag hoppas de kan hålla formen men det kan bli svårt att göra toppresultat, säger Wolfgang Pichler.

Extra svårt att göra bra resultat blir det i söndagens masstartstävlingar.

Kravet för att delta är att man är topp 25 i totala världscupen eller är bland de fem bästa övriga åkarna på sprinten ett par dagar tidigare.

Och eftersom OS-resultaten inte räknas in i världscupen är det i nuläget bara Fredrik Lindström som kvalar in. Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Hanna Öberg är till exempel alla utanför topp 50 i totalen.

Påverkar nästa års tävlingar också

– Vi får hoppas att Nelin och Samuelsson kanske kan kvala sig in på sprinten, säger Wolfgang Pichler – som är rasande på regeln som gör att OS-resultaten inte räknas.

– Det är total skit, skandal. Det är så dumt! Den viktigaste tävlingen på fyra år räknas inte alls, det är så konstigt.

– OS är OS men de får varken prispengar eller rankningspoäng. Det är så dumt.

Det får också mer långtgående konsekvenser för det svenska landslaget kommande år. Är man topp fem i nationscupen totalt får man en ytterligare startplats till nästa års tävlingar. Det hade Sverige haft goda chanser att utmana Ryssland om utifall att OS-resultaten räknats in. Nu blir man kvar med fem startplatser även nästa år.

Guldhjälten: ”Tråkigt”

– Det är den viktigaste tävlingen, det är klart det ska påverka nationscupen och den totala världscupen. Det är så jävla dumt, säger Pichler.

OS-hjältarna Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg gillar inte heller upplägget, men är inte lika hård i sin kritik som förbundskaptenen.

– Det är klart det är tråkigt, jag skulle ha dragit in en hel del världscuppoäng om det hade ingått i världscupen. Men det är inte så mycket att göra åt. OS är ändå större än allt annat. Jag får försöka göra en bra sprint, säger Hanna Öberg.

Sebastian Samuelsson:

– Det är så klart tråkigt, men samtidigt har man vetat om det här. Ligga topp 25 hade jag klarat av om jag bara åkt bättre före OS.

– Nu behöver man nog vara topp-15, topp-20 på sprinten och det borde jag ha en bra chans på, säger han.

1 av 3 | Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN
Wolfgang Pichler

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM