Flinck: Därför är Lagergren unik

Ingen väljer bättre än fenomenet från Varberg

Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN
Albin Lagergren
SPORTBLADET

ZAGREB. Välja elbolag? Tv-leverantör? Biofilm?

Fråga Albin Lagergren.

För ingen väljer bättre än fenomenet från Varberg.

Han är egentligen inte sann, Albin Lagergren.

Inte i den här världen som är topphandbollens.

Vi kan börja med längden, som inte är lång: 186 centimeter.

Ingen ytternia i hela EM är kortare än Lagergren (ja, jag har kollat igenom alla trupperna). Det är ju här, på skyttepositionerna, som nationerna annars mönstrar sina längsta drasuter.

– Hade han varit tio centimeter längre hade han spelat i Barcelona, sa Ola Lindgren häromåret.

Nu spelar Lagergren fortfarande i Lindgrens Kristianstad och flyttar efter säsongen till Magdeburg, mittenlag i Bundesliga. Det är ett jäkla klipp de gjort, östtyskarna.

Trots sin ringa längd på en skytteposition har Lagergren gjort flest mål i det svenska laget – 13 stycken, vilket gav honom en delade 13:e plats i skytteligan när alla lag hade spelat sina tre matcher i gruppen.

Helt enkelt unik

Vi kan fortsätta med det som kanske imponerar mest i sammanhanget: effektiviteten – 87 procent efter 13 mål på 15 skott.

Ingen annan på topp-25 i skytteligan var uppe i den procenten efter tre matcher i gruppspelet. Och då ska vi beakta att många där uppe spelar på kanten och/eller lägger straffarna medan Lagergren alltså är den kortaste skytten i hela EM.

På tal om längden: bakåt är han Sveriges bäste försvarstvåa trots han i varje match ställs mot bombkastare på vänsternio, ”der Königsposition” som tyskarna säger, som är 10–15 centimeter längre än honom själv.

Han är helt enkelt unik på den här yttersta nivån, Albin från Varberg.

Superegenskap: förmågan att välja

Han har ingen utpräglad spetskompetens som ett otroligt skott, en bländande teknik eller ett brutalt genombrott, vilket karaktäriserar många andra på den här nivån.

Nej, Lagergrens superegenskap är hans förmåga att välja rätt – och sent; att hela tiden ta rätt beslut om han ska skjuta, gå genom eller passa och vem han ska passa. Det gör honom så svårläst för motståndaren.

– Det finns inget givet läge där han passar bollen och när han väljer att skjuta är det ofta i jobbiga lägen för målvakten. Det ser ut att vara jobbigt för honom också men det är mest jobbigt för motståndaren, säger Kristján Andrésson.

Kombinera det med en underbar avståndsbedömning till sin motståndare, ett perfekt bollsläpp till medspelarna, en osviklig tajming och en fysik som byggts upp rejält de senaste åren i Kristianstad så har ni en världsspelare på högernio. Jo, han är på den nivån nu, Lagergren, vi måste inse det.

– Han är så lätt att spela med. Jag älskar att spela med Albin, sa Jim Gottfridsson när jag pratade med honom i går.

Lagergren har också en förmåga att växa med uppgiften, ungefär som gamle fotbollsspelaren Teddy Lucic, som jag jämförde honom med under VM i fjol.

Där växte han för varje match i turneringen trots sel nästan non-stop i debutmästerskapet och till slut, mot Frankrike, var det en bara skada som kunde sätta stopp, annars hade han kanske till och med tagit Sverige vidare till en semifinal.

Målvaktsmatchen avgörande igen

Nu kan han göra det i kväll i stället.

Svensk seger mot Frankrike och jag har svårt att se att man missar semifinal. Då ska det med största sannolikhet räcka med en seger mot Vitryssland eller Norge.

Frankrike är, som ni vet, ett svenskt spöke: inte en seger i en mästerskapsmatch som betytt något sedan OS 2000. De flesta är överens om att chansen aldrig varit större sedan dess än i kväll.

Det känner förstås de svenska spelarna också efter bragden mot Kroatien samtidigt som det fortfarande är ödmjukheten som präglar dem för de går in som underdogs och har allting att vinna när de går in till matchen.

Jag tror att den franska högstanivån fortfarande är högre än den svenska. Men Frankrike har inte alls samma bredd, när spelet kärvar, som man hade så sent som i VM för ett år sedan.

Kommer det svenska spelet upp i samma nivå som mot Kroatien i tisdags och Frankrike i fjolårets VM i kväll, minus fransosernas hemmafavör i Lille, så borde det faktiskt gå.

Än en gång blir målvaktsmatchen avgörande. Den blir betydligt svårare att vinna än mot kroaterna. Men jag vidhåller: Sverige har världens bästa målvaktspar just nu.

Vinner Appelgren & Palicka den matchen i matchen och Sverige hittar tillbaka till det aggressiva försvarsspelet efter att tappat matchrytmen med tre vilodagar (precis som Frankrike förstås gjort) betyder det att EM:s bästa kontringsspel kommer att fira triumfer igen. Och så ett lika intelligent och brett anfallsspel som mot Kroatien på det...ja, då kan Sverige sätta ena benet i en EM-semifinal i kväll.

Lista: Handbollslandslagets bästa målskyttar genom tiderna 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM