”Senast jag var på pallen? Jag kommer inte ihåg..”

Foto: Bendiksby, Terje / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

DRESDEN. Emil Jönsson är tillbaka på prispallen efter lång väntan.

Senast han var topp tre i en världscuptävling eller på ett mästerskap?

– Jag kommer inte ens ihåg, jag vet faktiskt inte, säger 32-åringen.

Emil Jönsson har haft en strulig säsong och så sent som förra helgen blev han utslagen redan i sprintprologen på Skandinaviska Cupen i Piteå.

– Nu är vi är långt ner i källaren nu, nu vi är långt ner på botten, sa han .

Sedan dess har han tagit sig upp från källarvåningen och under lördagens individuella sprint i Dresden korsade svensken mållinjen som femma.

Fick kliva upp på prispallen

Och under söndagen tog 32-åringen ytterligare ett steg i rätt riktning när han, i lag med Teodor Peterson, blev tvåa i teamsprinten efter Italien.

– Det känns som det var ett jättehögt kliv från tidigare känsla till nu. Det var jäkligt kul. Om jag tänker mot förra helgen, då är det här en roligare kick. Just känslan var där jag vill vara, säger han.

En stund senare ställde sig en strålande nöjd Emil Jönsson på prispallen tillsammans med Teodor Peterson.

När stod du senast på pallen?

– Jag kommer inte ens ihåg, jag vet faktiskt inte, haha. Det var något år sedan.. Jag har stått på många prispallar i min karriär, men det krävs att man tar ut det lilla extra.

Vi får gå tillbaka så långt som till den 19:e februari 2014, på teamsprinten under OS i Sotji, för att hitta senaste gången Emil Jönsson var topp tre. Den gången var han och Teodor Peterson också tvåa i mål.

”Har inget val”

Nu väntar det sista stora testet innan han eventuellt kan hämta ut en OS-biljett.

Nästa helg går världscupen i slovenska Planica och på den klassiska sprinten kommer mycket att avgöras.

– Det är den här mästerskapskänslan jag får plocka ut nu. Om det är bra eller dåligt? Jag vet inte.. att slösa det innan ett mästerskap, men det är ändå skönt att kunna åka bra.

Kan det vara så att du bränner allt krut redan innan OS?

– Det som är risken med den sits jag satt mig i.. jag måste ta fram den känslan nu. Om det blir bra eller dåligt vet jag inte, men jag har inget val.