”Jag blev bara så jävla less”

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

LENZERHEIDE. Efter 41:a platsen i Davos fick Anna Haag nog. 

Svenskan tog en paus, åkte hem och gjorde något hon aldrig tidigare gjort. 

– Jag blev bara less, så jävla less, säger hon. 

Foto: PONTUS ORRE
Anna Haag tränar på arenan i Lenzerheide

Det är sällan Anna Haag inte har ett leende på läpparna. Inför Tour de Ski-premiären i Lenzerheide på lördag är det där som vanligt. 

Men för tre veckor sedan i Davos var det annorlunda. Haag slutade 41:a på 10 kilometer fritt, vägrade prata med media efteråt och åkte hem för att ta en paus.

Foto: PONTUS ORRE / AFTONBLADET

– Jag blev bara less, så jävla less. Framför allt på mig själv för att känslan under veckan inte hade varit bra och jag kände att jag kanske inte borde vara här, säger hon.

Vad var det som hände? 

– Jag tror att det var en kombination av mycket, mestadels att jag har tränat lite för hårt för nära inpå. Det jag släppte upp på var inte tillräckligt. När jag kom hem från Davos tog jag nästan en veckas vila, så länge har jag aldrig vilat utan att vara sjuk. Efter det har jag bara kört jätte, jättekorta pass.

”Inte fattat när jag ska dra i handbromsen”

För första gången på länge har Haag fått vara frisk och skadefri. Det har gjort att hon tränat betydligt mer än tidigare. Kanske så mycket att hon gått in i väggen.

– Det är jättesvårt att veta. Det finns så många olika typer av överträning och gå in i väggen och allt sånt. Det jag kan känna själv är att jag har varit extremt ivrig på att träna för jag har klarat att träna mycket i år. Men det jag inte fattat är när jag ska dra i handbromsen. Ole Morten sa i oktober att han var rädd att jag var på gränsen men jag sa "nej, nej, det är ingen fara" och körde på en och en halv månad till så jag får väl skylla mig själv.

”En bra skräck”

Efter en lugn jul hoppas hon på en betydligt bättre känsla när touren drar igång. 

– Jag har ingen aning om hur det känns, det känns nog bra. Jag känner mig fräschare. Det känns väldigt skönt att bara få komma igång. Sedan får jag kanske vara beredd på att det tar ett par dagar, säger hon och fortsätter:

– Men det är en bra skräck, att sätta igång sig själv med en skejtsprint och skrämma upp sig. 

Trots osäkerheten på formen finns det ingen oro för att Haag inte ska kunna genomföra hela touren. 

– Nej! Nej, nej. Då ska något vara fel. Vad som helst kan hända, jag kan bli sjuk eller så, men jag ska upp för backen, säger hon. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM