"Stoppa alla tävlingar nu"

Publicerad:
Uppdaterad:

86 misstänkta efter polisrazzian mot Giro d"Italia

Stoppa samtliga cykeltävlingar i Italien.

Det kräver landets olympiska kommitté efter dopningsskandalerna i Giro d"Italia.

Efter polisrazzian mot åkarna misstänks nu totalt 86 personer för brott - 60 av dem är idrottsmän.

SMUTSIG SPORT? Skandalen kring Giro d"Italia växer dag för dag - 86 misstänks nu för brott. Marco Pantani & Co får det tufft om de ska försöka tvätta bort cykelsportens fuskstämpel.
Foto: AP
SMUTSIG SPORT? Skandalen kring Giro d"Italia växer dag för dag - 86 misstänks nu för brott. Marco Pantani & Co får det tufft om de ska försöka tvätta bort cykelsportens fuskstämpel.

I går meddelade myndigheterna i Florens att antalet misstänkta efter förra veckans polisrazzia i samband med Giro d"Italia hade ökat till 86 personer - 26 är medarbetare i lagen eller läkare, och 60 är cyklister.

Enligt nyhetsbyrån Ansa är Dario Frigo, som låg på andra plats när han drog sig ur, och Ivan Gotti, som tidigare vunnit loppet, två av de misstänkta deltagarna.

Detta har gjort att Italiens olympiska kommitté nu agerar. Den kräver förbud mot samtliga cykeltävlingar i landet till sporten kan bevisa att dess moral förbättrats.

- Vi blir drabbade allihop. Det är motigt, ett slag mot allting. Det handlar så mycket om att få uppmärksamhet för sporten, den passion vi har för sporten och så kommer detta, säger cyklisten Glenn Magnusson.

"Mycket är inte sant"

Sedan flera år bor han i Italien och Giro d"Italia är en av hans favorittävlingar.

- Man har hört så mycket och många tar i ordentligt. Säger man att det är ett 80-tal cyklister kan det bli lite galet med tanke på vilka substanser man pratar om. Cortison är många som tar mot allergi, även koffein är en drog om man tar för mycket av det, säger Glenn Magnusson.

- Jag ska inte försvara det som hänt, men det bubblar plötsligt upp så mycket och vi som är inne i det vet att mycket av det inte är sant.

Är det rätt att stoppa alla tävlingar i Italien?

- Det är en konstig lösning. Man måste jobba med de kontroller som finns, så att vi cyklister lär oss vad som är rätt och fel.

Vet ni inte det?

- Jo, men vi ser inte problemen på samma sätt. Folk blir fällda och det får reaktioner. Det är så otroligt många tester och när det kommer ett fall blir man lika förbannad och det blir en stor skandal. Det räcker med att vi har en dopningspositiv för att det ska blåsas upp, jämfört med andra idrotter där testerna inte är så hårda.

"Orättvist och ologiskt"

Även ordföranden i det italienska cykelförbundet, Giosue Zenoni, kritiserar förslaget från den olympiska kommittén.

- Ett orättvist och ologiskt sätt att ta tag i problemet. Det skulle få förödande konsekvenser, säger han till Ansa.

De som använder eller förskriver förbjudna preparat kan få tre års fängelse.

Nu riskerar även oskyldiga cyklister att stoppas från att tävla på hemmaplan.

Anna Carlsson

Publicerad: