Brottaren Mikael Ljungberg får Victoriastipendiet

BORGHOLM

OS-guldmedaljören Mikael Ljungberg har alltid blivit förbisedd av bragdguldsjuryn och han har aldrig fått Jerringpriset. Men nu har Göteborgsbrottaren äntligen fått sitt stora pris - Victoriastipendiet år 2001.

När Mikael Ljungberg förra sommaren besegrade David Saladse från Ukraina i en rafflande OS-final tog han hem det första svenska OS-guldet i brottning sedan 1952.

Men det räckte inte för att beveka bragdguldsjuryn - priset gick till simmaren Lars Frölander. Och Jerringpriset togs hem av skidskytten Magdalena Forsberg.

Men Victoriastipendiets jury fastnade för målaren från Mölndal som i prisskåpet vid sidan om OS-guldet även har två EM-guld, två VM-guld och ett OS-brons.

- Det här känns jätteroligt, säger Mikael Ljungberg till tidningen Östra Småland. Jag har varit aktuell för priset tidigare, men inte fått det.

I juryns motivering framhävs förutom de rent idrottsliga prestationerna även att Mikael Ljungberg ställer upp för många viktiga samhällsfrågor.

1995 var han med och startade Landslag mot våld, ett projekt där olika idrottsmän ställde upp genom att bland annat åka runt och prata på skolor. I år var Mikael Ljungberg också 1 maj-talare i Mariestad.

För tre veckor sedan opererade han sin skadade axel för andra gången sedan OS-guldet och han tvekar fortfarande om sin framtid som brottare.

- Jag har inte tagit något beslut ännu. Jag vill bli helt frisk och kry innan jag bestämmer mej om jag skall fortsätta brottas, säger Mikael Ljungberg till tidningen.

Den 14 juli, på kronprinsessan Victorias födelsedag, tar Mikael Ljungberg emot priset ur hennes hand.

TT

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.