Märkligt - men Villa mot Hammarby är en drömfinal

SPORTBLADET

Lasse Sandlin: Inga andra lag spelar roligare bandy i år

LIDKÖPING

Johan Andersson, Villas 22-årige VM-debutant, har varit en av bandy-Sveriges mest jagade spelare den senaste tiden.

De flesta telefonsamtalen har kommit från Hammarbys tränare Stefan Karlsson.

Därför var det nog med en viss tillfredsställelse som Thomas Fröjd i Villas sportkommitté i högtalaren inför tisdagens match kunde berätta, att Johan just skrivit på ett nytt treårskontrakt med Villa.

Är väl sånt som kallas psykning...

Foto: 50:e målet Hammarbys Daniel Karlssons målsvit lever än - i går gjorde han mål för 21:e matchen i rad.

Matchen Villa-Hammarby slutade 3-3, Villa tappade sin serieledning till Västerås - tack vare ett Anders Östling-mål fyra sekunder före full tid mot Broberg - medan Hammarby fortfarande bara har vunnit en enda av matcherna i elitserien; numera sju till antalet.

Johan Andersson gjorde denna kväll inget mål, men framspelningen "på läppen" till Mattias Nilssons 3-2 höll världsklass, och Johans skridskoåkning är ju av den sorten, att man ständigt njuter.

I två dagar hade de förhandlat, Johan och Thomas Fröjd, och på tisdagseftermiddagen satt Johans autograf där på kontraktet.

Bara att gratulera Villa

Hammarby IF och Västerås SK, de två klubbar som flitigast jagat godbiten, kunde känna sig blåsta.

- Bara att gratulera Villa. Sen får vi väl se med tiden om Johan valde rätt klubb, sa Stefan Karlsson och ville därmed antyda, att även Hammarby har ett lag på gång för framtiden.

Några av kuggarna finns ju redan på plats:

4Som skyttekungen David Karlsson, 23, som denna gång dröjde länge med sitt obligatoriska mål, men efter att passat till de båda första målen kom i den 88:e minuten äntligen målet - därmed alltså mål för 25:e matchen i rad och tangerat svenskt rekord, lika 25 med "Knatten" Olssons matchserie från 13 februari 1977 till 10 december 1978, som alltså är vida längre än den Jonas Claesson-serie på 17 i rad som tidigare påståtts vara den längsta.

4 Som mittfältaren Jesper Eriksson, 20, som här i Lidköping gjorde ännu en stormatch och också fick pris som bäst av bajare i en match som visade, att än är det för tidigt att räkna bort Hammarby.

Här låg man faktiskt närmast segern, och hade när man ledde med 2-1 en rad chanser men som istället för mål gav målvakten Joakim Larsson priset som bäste Villa-spelare.

Domarna från Motala tappade greppet om matchen, när de först visade ut tre Hammarby-spelare inom sju minuter (då gick Villa från 1-2 till 3-2...) och sen fick för sig att kompensera detta med två snabba Villa-utvisningar på slutet (då kvitterade Hammarby...).

Ändå i det stora hela en härlig match med virvlande snabba anfall åt båda håll, med Jonas Holgersson på väg mot VM-formen och, återigen, ett elegant solomål av Villas andre Andersson, Daniel.

Om man kollar tabellen inför VM-uppehållet - med Villa som tvåa och Hammarby som sjua - kan det möjligen låta konstigt att tala om Villa-Hammarby som en drömfinal på Studenternas 20 mars.

Moralisk final

Men faktum är att inga andra lag spelar i vinter roligare offensiv bandy än dessa två.

Däremot är det Mesta Mästarna som leder, Västerås SK. Men fjärde raka segern, 2-1 borta mot Broberg, tillkom efter "en av de tristaste matcherna på Hällåsen denna säsong".

Där var VM-aktuelle Anders Östling tvåmålsskytt, likaså VM-aktuelle Magnus Muhrén gjorde tre när Sandviken 8-5, och VM-aktuelle Per Hellmyrs spelade fram till två av Edsbyns 5-1-mål.

För dessa tre och andra

VM-aktuella väntar närmast träning i Edsbyn Arena i dag 16.30-18.00, och i helgen börjar VM i Kazan.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy