Comeback av Zanardi - utan ben

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag vill visa alla att livet faktiskt går vidare

KIEL

För två år sedan förlorade han båda benen i en olycka.

I går gjorde dubbelamputerade Alessandro Zanardi comeback på tävlingsbanan - i en specialbyggd BMW.

- Adrenalinet, passionen, gör att det är värt risken. Jag vill visa alla att livet faktiskt går vidare, säger han.

Zanardi.
Foto: REUTERS
Zanardi.

Den 15 september 2001 var Alessandro Zanardi i ledningen av ett lopp i Tyskland. 13 varv före mål tappade han kontrollen över sin bil och Alex Taggliani som hade en hastighet av 300 km/timmen körde rakt in i italienarens bil. Den klövs i två delar, Alessandro Zanardi miste båda sina ben och förlorade fyra liter blod. Han svävade mellan liv och död i flera dygn.

Men nu är Alessandro Zanardi tillbaka - på tävlingsbanan.

I går gjorde han comeback, som första benamputerade någonsin körde han ett tävlingslopp. I kvalet till säsongens sista ETCC lopp missade han finalen knappt.

- Visst är jag lycklig över att köra igen, men som tävlingsförare är du aldrig helt lycklig förrän du är över mållinjen, säger han till F1-total.

Han var BMW:s tredjeförare och körde en bil som anpassats för hans behov, men som därför vägde närmare 20 kilo mer än konkurrenternas fordon.

- Gasen sitter på ratten och där kan jag gasa precis som tidigare, förklarar den 36-årige italienaren i tidningen Bild.

- Bromsen sitter vid fötterna och jag bromsar med höger fotprotes. Det benet är rörligare, eftersom det är amputerat strax ovanför knät.

I två år har han kämpat, inte bara för att ta sig tillbaka till ett normalt liv utan även för att ta sig tillbaka till bilsporten.

I går bevisade han att det är möjligt.

Anna Carlsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN