Eurosport är public service

SPORTBLADET

Risken finns att ”Sport i TV” låter som en upphakad vinylskiva. Men spalten kan inte låta bli att ännu en gång sjunga en gospel för ”Eurosport”. Det känns motiverat nu när kanalen sedan ett par dagar är slut i rutan hos mig och 300 000 andra UPC-hushåll.

Troligen är felet lika mycket Eurosports som UPC:s. De förra vill ha en specialbehandling som de senare nu tröttnade på att ge. Slabam! så hade luften helt gått ur relationen. Mysko.

Men låt oss hoppa över den strandade förhandlingen. Och istället påminna om vad ni lyckligt lottade får. Bilden av en snooker-kanal med vissa inslag av sumo är falsk. Den upplysningen tål att tjatas och tjatas igen.

Eurosport är många timmar om dagen pur public service. I synnerhet för skidsporter, tennis och inte minst kanalens clou – de stora cykelloppen. Stundtals syns här också en gammal svenskgren som annars inte existerar i blågul tv – skridsko. För många av oss +40 är detta en klassiker.

I går handlade det främst om backhoppning från Innsbruck, ATP-tennis från Qatar och Dakar-rallyt med fantastiska bilder. Jag satt knappast klistrad framför grannens tv. Men åtminstone 666 km rally mellan Rabat och Casablanca var riktigt bra sport-tv. Vill man bråka med lite yvigare jabbar så utklassade Eurosport även en halvseg kväll ändå det som erbjöds av ersättaren i UPC:s basutbud, det vill säga Viasat Sport 1.

Tillbaka till förhandlingsbordet. Det är ingen önskan. Det är en order från 300 000.

Hockeykväll drog igång säsong två. Inga nyheter. Men tekniken fungerade.

Alltid något.

Många mejlar att Patrick Ekwall var veckans kalkon då han i söndags ersatte ”Kanon & Kalkon” hos TV4-sporten. Jag försvarar monsiuer Ekwall. Blev rent rörd av empatin. Men håller med om att hans sensmoral om sportens roll efter katastrofen var aningen oklar. Men det finns väl viktigare saker att oroa sig över i nuläget?

Lars Nylin