Födelsedag – då kom första pallplatsen

SPORTBLADET

Markus Larsson trea i Chamonix

Han väntade, och väntade, och väntade – till slut kunde glädjen brisera i målfållan i Chamonix.

Markus Larsson stod ensam kvar med karriärens första pallplats.

– Jag har längtat efter det här i hela mitt liv, sa han efter tredjeplatsen i slalom.

Foto: Trea i dag.

Han kunde inte ha valt en bättre dag att slå till med sin största triumf i karriären. Men att han fyllde år spelade nog mindre roll för 26-årige Markus Larsson efter slalomframgången i Chamonix.

Efter första åket låg han på 14:e plats och var tidsmässigt inte långt från en pallplacering.

– Jag tänkte att det bara var att köra på allt jag hade i andra, sade han.

Vilket han också gjorde. Andraåket gick mycket fort och Larsson gick upp i ledningen.

– Det kändes mycket bra övre delen av backen, det gick som på räls. Mycket mer minns jag inte – jag brukar aldrig komma ihåg så mycket från själva loppen.

”Jobbig väntan”

Men det återstod fortfarande 13 åkare. Alla med bättre tider än Larsson i första åket. Väntan nere i målfållan var oerhört nervös.

– Jag trodde hela tiden att någon skulle gå om mig. Det var påfrestande att stå där.

Sist ut var italienaren Giorgio Rocca, som vann den senaste världscuptävlingen i slalom strax före jul. Rocca visade fortsatt fin form och tog sin andra raka seger – och gick upp i ledningen i den totala slalomvärldscupen. Segertiden blev 1.28,15 minuter, 1,33 sekunder före österrikaren Benjamin Raich. Larsson petades därmed ner till tredje plats, bara tre hundradelar efter. Men han var lika nöjd ändå.

– Mitt mål har hela tiden varit att få stå på pallen och det lyckades jag med. Det känns helt suveränt. Jag mår så bra just nu att det är helt otroligt, sade han.

Bra för självförtroendet

Annars har Larsson inte haft några större framgångar så här långt. I premiären i Colorado slutade han på 20:e plats och i den senaste tävlingen i österrikiska Flachau kvalade han inte ens in till det andra åket.

– Jag har alltid trott på mig själv och jag visste att jag hade kapaciteten att ta en pallplats, men att det skulle bli svårt. Därför känns det skönt att få lite arbetsro nu och det är mycket bra för självförtroendet.

Hur ska du fira segern?

– Jag ska ut på middag ikväll, så jag ska fira ordentligt, sade Larsson, som sent lär glömma sin 26-årsdag.

Sportbladet-TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint