Örebro SK får prövningstillstånd

SPORTBLADET

Men spel i allsvenskan fortfarande osäkert

Stockholm

Riksidrottsnämnden (Rin) bestämde sig för att pröva Örebros SK:s ärende och klubbens hopp att få vara kvar i allsvenskan lever kvar.

Nästa ödesdag: 2 februari - då prövningen sker.

Turerna om den där allsvenska platsen har varit många och långa, men i början av februari ska "Cirkus ÖSK" få sitt slut.

Riksidrottsnämnden valde att ge fotbollsklubben det nödvändiga - och ovanliga - prövningstillståndet till svensk idrotts högsta instans.

- Jag kan inte berätta exakt varför vi tog det här beslutet, men jag kan säga att ärendet har en stor prejudicerande betydelse, säger Gustaf Lindstedt, tillförordnad ordförande i Rin.

Örebro fråntogs, som bekant, den allsvenska platsen av Svenska fotbollsförbundets licensnämnd och överklagade till förbundets appellationsnämnd - som inte fann något skäl att ge ÖSK rätt.

Riksidrottsnämnden tycker i vart fall att ärendet är viktigt att ta upp.

- En stor seger för oss, säger Rose-Marie Frebran, Örebro SK:s vice ordförande, till TT.

- Det handlar om vår rättstrygghet. Vi har blivit felaktigt behandlade och då lägger man sig inte ner. Vi tycker att vi blivit dömda på grund av vår taskiga historia, och inte på de grunder som elitlicensnämnden ska ta hänsyn till, säger hon.

ÖSK menar nu att Riksidrottsnämnden måste skaffa sig en redovisningsteknisk kompetens som både licensnämnden och appellationsnämnden har saknat.

Lugnande besked

Rin:s Gustav Lindstedt kommer med lugnande besked:

- Vi ska nu ta hjälp av en ekonomisk konsult, en auktoriserad revisor som är fristående från alla andra. En sådan hjälp är nödvändig för oss i vårt beslut, säger Lindstedt.

Hur vanligt är det att ni ger prövningstillstånd?

- Det är mycket ovanligt. I tävlingsfrågor är det bara ett par tre stycken per år.

Vad skiljer det här ärendet från det med AIK Hockey, som inte beviljades prövningstillstånd efter sin tvångsdegradering?

- Där hittade vi ingen prejudicerande fråga. Deras fall var mer eller mindre ohjälpligt, säger Gustaf Lindstedt.

I nämndens beslut ingick fem av de åtta ledamöterna i Rin. Fotbollsrörelsens Ove Lindh, Krister Malmsten och Siv Karlsson anmälde jäv och var inte med på mötet.

Nu har fotbollsförbundet fram till den 21 januari på sig att lämna in sina yttranden, därefter får ÖSK chansen.

Den 2 februari avgörs saken - bara två månader före den allsvenska starten.

- Vi måste spara pengar, så vi har lagt en superettanbudget. Får vi behålla den allsvenska platsen så behöver det inte bli särskilt mycket dyrare, säger Rose-Marie Frebran.

Niclas Johansson/TT