Ny bitter förlust för Hardy Nilsson

SPORTBLADET

Kanada vann välförtjänt, vi orkade inte

PRAG

Hardy Nilsson sade att han ”vill se att pucken var inne innan han känner sig som 100 procent förlorare” efter fjolårets VM-final.

Pucken gick inte Hardys väg i år heller.

Trots fingertoppskänsla, smarta förstärkningar på ledarsidan och aktiv coachning blev det inget VM-guld.

Minns i fjol, då Tre Kronor låg under med 1–5 i kvartsfinalen mot Finland och, inte nog med det, absolut ingenting talade för en vändning.

Den hårt kritiserade förbundskaptenen såg ut att få uppleva ännu ett fiasko, men som bekant räddade Peter Forsberg, Mats Sundin och Per-Johan Axelsson Hardys jobb med sina mål.

Och det var bara det där snöpliga övertidsmålet knappa kvarten in på förlängningen i finalen mot Kanada som hindrade honom från att bli guldhjälte.

I Prag stoppades gulddrömmarna för den delvis ”nya” Hardy Nilsson än en gång.

– Inget roligt att förlora en final, men det var lättare att acceptera den här förlusten än den i fjol, sade Hardy Nilsson i TV3.

– De (Kanada) vann i år välförtjänt. Ju längre matchen led såg man att de hade betydligt bättre fysisk status. Vi orkade inte hela vägen.

Hardy Nilsson har gett ett mer avslappnat intryck vid sidan om isen, och ett mer aktivt i båset under matcherna.

Rätt beslut

Dessutom har han tagit rätt beslut i rätt lägen, ändrat om i icke fungerande formationer och till och med tagit ut målvakten flera minuter före slutsignalen i en – lyckad – jakt på en kvittering i Finlandsmatchen.

Men ändå följde han upp VM-raden sjua–brons–brons–silver med ”bara” ännu ett silver.

– Vi försökte ändra om med Peter Forsberg och Michael Nylander i samma kedja. Men det small direkt, sade Nilsson.

– De låste fast oss och vi tog inte tillräckligt snabba beslut.

Efter fjolårets landslagssäsong satte sig landslagsledningen med Hardy Nilsson och general managern Claes-Göran ”Myggan” Wallin ned och diskuterade säsongen 2003/04.

– Vi pratade om hur vi skulle lägga upp den. Vi bestämde att satsa på unga spelare i den första turneringen Ceska Pojistovna Cup, de rutinerade i Karjala Cup, de unga i Baltika Cup och de allra bästa i hemmaturneringen Sweden Hockey Games, berättar Hardy.

Men resultaten blev svaga, framför allt var det målskyttet som klickade.

För få mål

Efter de två första turneringarna hade de bara gjort sex spelmål på lika många matcher.

I Baltika Cup i december så kom de än en gång sist, men hade höjt sig ett snäpp spelmässigt och visade på stort hockeyhjärta. Per Hållberg och Jonathan Hedström spelade in sig i VM-truppen just där.

I mitten av januari kallade landslagsledningen till presskonferens. En handfull journalister fick träffa den nyutnämnde assisterande förbundskaptenen Ulf Dahlén.

– Det där trodde ni inte, va? frågade Hardy Nilsson retoriskt efteråt och såg uppriktigt och uppenbart nöjd ut.

– Jag har kämpat för det här sedan OS, och det är det absolut bästa namn jag kan tänka mig.

I Sweden Hockey Games i februari fanns Dahlén med i båset och Tre Kronor gick obesegrade genom turneringen och trots kritiken i början av säsongen hade Hardy fört Tre Kronor till tourfinal mot Finland (vann den första, förlorade den andra).

Bara en förlust

Nu i VM gick de igenom turneringen obesegrade fram till finalen, trots att truppen inte var lika namnkunnig som fjolårets, men mycket väl komponerad med tydliga ansvarsfördelningar.

– Vi har en större, bättre organisation runt hela laget nu. Tommy Boustedt scoutar de andra lagen, Thomas Magnusson är med som målvaktstränare och så har vi ju Ulf Dahlén nu. Jag har velat detta länge, men det har inte gått att lösa ekonomiskt. Nu har vi fått en som har tjänat sina dollar..., säger Nilsson.

Hur mycket har han avlastat dig?

– En hel del. Han är ung i det här och får göra det mesta skitgörat. Han håller i träningarna och har haft kontakt med NHL-spelarna. Han är ju samma generation som dem, så det blir som att prata med en kompis.

– Och så har han en sådan energi. Han kan inte ens gå i normal takt, säger Hardy med ett leende.

Nu får de blicka framåt mot World Cup i höst, då vill Hardy känna sig som en vinnare igen.

TT