Det här är årets svenska bragd

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Holm lyckades nå sin dröm. Fyra års satsning gav ett OS-guld till slut.

Men vad händer nu när målet är nått? Och kan han fortsätta att utvecklas trots att han är 28?

Här är fem frågor - och fem svar om Stefan Holm.

1. Det här måste vara årets svenska OS-bragd. Stefan Holm hade störst press på sig av alla svenska OS-friidrottare?

- Ja, ska man se till bragdmomentet så är nog Stefan i särklass. Han hjälpte sannerligen till själv och gjorde höjdfinalen till en riktig rysare. Innan OS unnade jag faktiskt Stefan Holm ett OS-guld, mer än någon annan. Han har slitit något enormt för den här framgången. Dessutom satte han en enorm press på sig. Guld var det enda som gällde - ett silver hade han nästan slängt i papperskorgen.

Han kommer hoppa över 2,40

2. Men är det inte dags att han hoppar 2.40 snart?

- Jo, det kan även jag tycka. Och jag är övertygad om att han kommer att göra det. Han har varit nära flera gånger. Vid galan i Eberstadt i juli hade han ett mycket bra försök på 2.42. Och hans sista hopp på 2.34 igår var säkert upp mot 2.40. Det såg ut så, med all luft ner till ribban.

3. Kan han fortfarande utvecklas?

- Ja, absolut. Stefan och hans pappa Johnny Holm jobbar långsiktigt. Han tar små, små steg varje säsong och slipper han skador kommer den utvecklingen att fortsätta. Jag har pratat mycket med Johnny Holm och han menar att både han och Stefan är långt ifrån fullärda.

Holms drömmar är inte slut

4.Så han fortsätter, trots att han bli pappa snart och har nått målet? Vad mer har han att bevisa?

- Jag vet att det räcker att säga 2.42 för att Stefan Holm ska morra lite mellan läpparna. Det är Patrik Sjöbergs gällande europarekord och det är en höjd som Holm drömmer om att slå. Så att han tagit ett OS-guld betyder inte att drömmarna är slut. Han går bara vidare till nästa.

5. Ekonomiskt då? Holm är ju helt i skuggan av Carolina Klüft och Christian Olsson?

- Ja, det stämmer. Av våra svenska världsettor är han den som tjänar minst pengar. Han har bara en riktigt stor sponsor och har väl haft en image som inte lockar. Men jag ställer inte upp på den stämpel han fått som lite av en nörd. Han är en ensamvarg då han tränar, men han är en oerhört social människa privat. Man har aldrig tråkigt under en pratstund med Stefan Holm.

Publicerad: