Klüft fick rätt besked

SPORTBLADET

Vann på 6,85 i längdhoppet

Stockholm

Det soliga vädret försvann och plötsligt föll regnet över Stockholms Stadion.

Carolina Klüft gjorde tvärtom - och klättrade högre i resultatlistan ju längre längdhoppstävlingen led. Hon vann till slut på 6,85, bara tolv centimeter från hennes personbästa.

- Jag fick det besked jag ville ha, sade hon.

När Carolina Klüft gjorde entré i längdhoppstävlingen hade hon både vädret och publiken på Stockholms Stadion med sig.

Inledningen blev dock ganska blygsam - 6,42 och en femteplats efter första omgången.

I stället var det amerikanskan Grace Upshaw som hade ledingen efter halva tävlingen, efter att ha hoppat 6,71. Men sin vana trogen växte Klüft vartefter och i den fjärde omgången tog hemmahopparen kommandot med ett hopp på 6,73.

Vädret svek

Publiken på läktarna fortsatte hela tiden att stötta henne, däremot svek vädret. Ett lätt regn började att falla över Stadion, men det tycktes inte bekomma det svenska OS-hoppet. Klüft blev tvärtom bara bättre och bättre.

Med sitt femte hopp på 6,78 befäste hon sin ledning, som hon sedan behöll.

I det sista hoppet klämde hon till med 6,85, vilket Upshaw inte kunde sätta emot. Amerikanskans sista hopp blev betydligt sämre än tidigare - 6,55.

- Tekniskt sett kändes det bra på 6,85 och ansatslöpningen var bra, men jag känner att jag har mer att ge. I OS kommer jag att vara betydligt mer i toppform, sade Klüft.

Positivt resultat

Det gick ändå ungefär som hon hade förväntat sig så här dags inför OS, och hon var nöjd över resultatet. I senaste tävlingen i Norrtälje blev det inte alls lika långt.

- Jag ville verkligen hoppa bättre än då och jag kände mig hyfsat pigg i benen.

Inför Stadion-tävlingen kom där ändå ett litet uns av tvivel från Klüft, som tränat väldigt hårt den senaste tiden.

- I söndags tänkte jag att "shit", ska jag verkligen hoppa längd på tisdag?

Men som den tävlingsmänniska hon är märktes inte tröttheten under DN-galan.

- Man vill bjuda publiken på hemmaplan på bra resultat och det gick lättare med det stöd jag fick, plus att det var lite medvind. Det var en bra tävling, sade hon.

Framgångarna i längdhopp till trots - inför OS är det även sex andra grenar som ska finslipas, vilket hon själv poängterade.

- Jag har inte samma möjligheter att justera alla detaljer just i längdhoppet. Men man lär sig mer och mer för varje tävling.

Jenny Danielsson/TT