Strömberg: Tack, Pak!

1 av 2 | Foto: stor titel ”Jag var väldigt nervös i morse, men jag försökte hålla mig lugn”, sa den blott 20-åriga koreanskan efter segern.
SPORTBLADET

När Se Ri Pak slog igenom med dunder och brak 1998 var det nog inte många som räknat med den här utvecklingen.

Allra minst Se Ri själv.

Hon gav mod, hopp och tro åt en generation asiatiska kvinnor som nu håller på att bygga om damgolfen med lavinstyrka.

Tjugoåriga Ji-Yai Shins seger i går är bara början på en asiatisk invasion och ockupation av världstoppen.

Ibland tar förändringar i golfens värld lång tid – då och då exploderar de fram.

Ingen kan egentligen säga att det är överraskande att tre asiatiskor vunnit majors i år men ändå är alla tre totala överraskningar.

Yani Tseng, 18 år, slog vårt hopp Maria Hjorth i särspel i LPGA-mästerskapet. Taiwanesiskan blev dessutom tvåa igår i British Open.

Inbee Park, 19 år, spurtade ner vår egen favoritkärring Helen Alfredsson i US Open och blev den yngsta vinnaren av tävlingen genom tiderna.

Ji-Yai Shin, 20 år, vann British Open efter att ha krossat fältet och Annika Sörenstams drömmar om en sista major sista dagen.

Gemensamma nämnare?

Alla är de väldigt unga och hyllar Se Ri Pak.

Kort om Se Ri Pak.

Hon började med golfen 1991 som 14-åring men lyckades trots det vinna sex titlar hemma i Korea innan hon 1998 gav sig över till USA för att se hur hon skulle klara sig på världens bästa damtour, LPGA.

Resultatet?

Förmodligen den bästa rookiesäsongen någonsin i LPGA:s historia.

Hon vann LPGA-Championship, den första major hon ställde upp i. Ett par månader senare vann hon den andra, US Open, efter ett rekordlångt särspel.

Hon har vunnit 24 tävlingar på LPGA och tog efter sin debutsäsong ytterligare tre majors, bland andra British Open 2001 på just Sunningdale där Ji-Yai Shin vann i går, men på senare tid har Pak plågats av skador i rygg och händer och dessutom då och då dragits med motivationsproblem.

Gav mod till unga

Vilken betydelse har då Se Ri Pak haft för de sydkoreanska spelarnas framgångar den senaste tiden?

Eftersom alla unga spelare hyllar henne som deras förebild kan man inte underskatta den åtminstone som katalysator.

Se Ri Pak gav alla andra mod och självförtroende.

I ett land som Sydkorea där mycket gått framåt sedan OS 1988, eller om man vill efter demonstrationerna och studentupproret och införandet av republik i slutet av 1980-talet, har en positiv anda växt fram, och kvinnorna har sedan länge haft en stark ställning i familjen och har ofta samma möjligheter som män att satsa på egna karriärer.

Av landets fyra miljoner golfare är över 30 procent kvinnor – en anmärkningsvärt hög siffra jämfört med både USA och Europa.

Landet har nuförtiden också ekonomiska muskler. Samsung och LG är ledande inom elektronik och teknik och KIA och Hyundai blir allt större på bilmarknaden.

Man har dessutom en egen golftour som är en bra skola.

Nu är Sydkorea ledande inom damgolfen och mycket talar för att USA och Europa kommer att få betydligt svårare att vinna titlar framöver.

Kina ligger efter

Men Sydkorea är inte ensamma om att vara på väg uppåt.

Japan hade sex spelare i British Open och två av dem hamnade topp fem. Landet äter sig sakta men säkert in på både dam-och herrsidan men det går betydligt långsammare än i Sydkorea.

I Kina är golfen ungefär där Sydkorea var för femton år sedan och trots att många talar om att Kina ska dominera golfen inom fem-tio år så är jag mycket tveksam till att det kommer att gå så fort att få fram ett större antal kvinnliga toppspelare i just Kina.

Pak behövs

Ryssland är ungefär på samma nivå och har naturligtvis också potential att skapa storpelare på sikt.

Det kommer förmodligen att poppa upp lite spelare om några år men det behövs någon som blir riktigt bra och går före innan det exploderar.

Det behövs en Se Ri Pak.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf