Joline Höstman en tumme från final

SPORTBLADET

Höstman i tårar efter semifinalen

PEKING. Joline Höstman missade finalen med ynka tre hundradelar, drygt fyra centimeter.

Och grät.

– När jag såg hur nära det var kom tårarna, säger hon.

Medan Sarah Sjöström stulit – eller, ja, förtjänat – de stora rubrikerna under 2008 så har Joline Höstman, 19, fått smyga fram.

I natt hade hon chansen att rycka i klassen ”årets stjärnskott”, men istället bjöd hon på den svenska truppens mest hjärtskärande ögonblick hittills.

I semifinalen på 100 meter bröstsim var hon med fint, startade bra och simmade i sin vanliga, tekniska och mjuka stil.

Vändningen kunde vara bättre

Men hon kom för nära i vändningen (32,15, 3:a) och tappade fart.

– Jag fick jobba hela vägen hem. Jag hade önskat mig en bättre vändning, men det är inget man kan ändra på i vattnet. Då är det redan för sent, säger Joline Höstman direkt efter loppet.

I mål var hon fyra i heatet på 1.08,26, 34/100 sämre än i försöken. Det var först när hon såg det andra semiheatet som finaldrömmen gick upp i rök. Japanskan Asami Kitagawa simmade in på 1.08,23 och snodde den sista platsen.

Joline Höstman är ändå en blivande stjärna, hon har både teknik och psyke för att gå riktigt, riktigt långt. På onsdag simmar hon försök på 200 meter bröst.

– Jag ska försöka återhämta mig nu, jag vill bara få ihop det på 200. Det är en mäktig känsla att simma här.

Du vill göra det igen?

– Ja, det vill jag.

Mer från nattens pass:

Libby Trickett, den stora stjärnan på damsidan, simmade hem 100 fjäril utan att någonsin vara pressad. Och Michael Phelps badade sig till final på 200 meter fritt, som fjärde man.

Norske guldfavoriten Alexander Dale Oen fick nöja sig med ett historiskt silver på 100 meter bröst. Tiden 59,20 var 29/100 sämre än japanen Kitajimas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS