Nystrand sist i finalen

SPORTBLADET

”Det är bara att släppa det här”

Foto: Stefan Nystrand slutade sist i finale på 100 meter fritt.

PEKING. Sist i finalen.

Första orden:

– Mer att önska, sager Stefan Nystrand.

Vi trodde på en plats i närheten av toppen och hoppades på en medalj men… det blev bara en åttondeplats för Stefan Nystrand i finalen på 100 meter frisim.

Han simmade på banan utanför legendaren Pieter van den Hoogenband, och hängde med bra ut. 22,84 efter 50 meter var lite långsammare än Nystrand tippade i går, men inte särskilt långt efter favoriterna Alain Bernard, Frankrike, och Eamon Sullivan, Australien.

Men de sista 25 meterna…

– Förstörde allting. Nyckeln till att orka det sista är att simma avslappnat de första 25, sager Stefan Nystrand.

– Jag är lite frågande till varför jag inte orkar.

Han tappade både armar och ben på vägen hem, och blev omkörd av hela fältet. Tiden, 48,33, är en halvsekund långsammare än det svenska rekord han slog i försöken.

Siktar mot 50 fritt

Om man ska hitta något positivt i loppet så är det att farten, trots allt, såg ut att finnas där. Och nu återstår ju Stefan Nystrands allra största medaljhopp – försöken på 50 meter inleds i förmiddag, svensk tid.

– Det är bara att släppa det här.

Är du hoppfull inför 50?

– Hoppfull och hoppfull. Det funkar inte så. Det är försök, semi och final, sager Stefan Nystrand och ler snett.

Guldstriden på 100 fritt blev stenhård, och de flesta kunde nog unna fransmannen Bernard att komma först, efter hans osannolika förlust på sistasträckan av 4x100 meter fritt.

Nu slog han Eamon Sullivan med 11/100, i en final som gick lite långsammare än många trott. Alain Bernard klockades för 47,21. Bronset delades mellan brasilianaren Cesar Cielo och Jason Lezak, mirakelmannen i USA:s lagkappslag. Båda simmade på 47,67.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS