Rytmen försvann när Dulee flyttade

SPORTBLADET

AIK utan balans på mitten tappade poäng

Foto: Giffarna har just gjort 1–0.

SUNDSVALL. Några veckor har gått sen Dulee Johnson meddelade världen sin flytt till Israel.

AIK saknade honom i en annan del av världen i går.

Utan Dulee i Sundsvall hade AIK ingen som kunde skapa rytm i ett lag som förlorat balansen.

Sportbladet gjorde förhands på duellen mellan Sundsvalls jättetalang Linus Hallenius mot AIK:s U21-mittback Per Karlsson. Den duellen varade i mindre än en minut.

Sen missade Karlsson bollen, sparkade i luften och ramlade. Hallenius fattade inte vad som hände. Lagkamrater fick skrika att han skulle springa, så det gjorde han och sen avslutade han, som han själv tyckte, riktigt svagt – men mål blev det.

Giffarna inledde bäst

En blixtrande start för Sundsvall som därefter spelade riktigt underhållande och bra offensiv fotboll. Linus Hallenius vann varenda duell mot Karlsson och visade varför hans tränare Per Joar Hansen påstår att 19-åringen har en vanvettig högsta maxnivå.

Efter tio minuter dog Sundsvall.

AIK tog över. Höll boll. Skapade visserligen knappt någonting, men var det klart bättre laget.

Sen dog båda lagen.

Om andra halvlek kan jag bara hålla med Per Joar Hansen i hans påstående att det inte var allsvensk klass på den fotboll som lagen presterade på konstgräset.

Inget lag förtjänade tre poäng

Passningsspelet var bedrövligt från båda håll. De individuella misstagen alldeles för många. Såväl spel som fördelningen av chanser motiverade det oavgjorda slutresultatet, inget lag var värt att vinna, inget heller värt att förlora.

Tydligast var AIK:s oförmåga att förändra situationen vilket man förmodligen hade kunnat göra med Dulee på planen. Hans förmåga att suga åt sig bollen och hitta vändningar i spelet bemästrades inte alls av Jorge Ortiz eller Daniel Tjernström.

Nye AIK-målvakten Tomi Maanoja gjorde en riktigt bra räddning och såg stabil ut i sitt agerande. Hallenius dåliga avslut var han chanslös på eftersom skottet blev omöjligt att läsa.