Lämnade medaljen på mattan – i protest

Publicerad:
Uppdaterad:

Ara Abrahamian tog OS-brons i ren ilska – nu lägger han av

PEKING. Här är OS mest förbannade medaljör.

Svensken Ara Abrahamian, 33, brottade i ren ilska hem bronsmedaljen i dag – och lämnade medaljceremonin i protest.

– Det här var min sista match. Den här medaljen betyder ingenting, säger Abrahamian som la medaljen på mattans mittcirkel och gick ut.

– Det var min protest mot Fila.

Foto: REUTERS
Ara Abrahamian lyfter Melonin Noumonvi i bronsmatchen.

Det var fullt kaos runt brottaren Ara Abrahamian i morse, svensk tid.

Svenske stjärnan ansåg sig bortdömd i semifinalen, SOK lämnade in protest till Fila (Internationella brottningsförbundet)

– men den avslogs.

Det var länge, länge osäkert om Abrahamian skulle ställa upp i bronsmatchen. Men 11.20 stod han där på mattan, mot Melonin Noumonvi, Frankrike.

Svensken var, det syntes klart i ögonen, fortfarande vansinnig efter förmiddagens tuffa domslut. Han skaffade sig snabbt en ledning och punkterade sedan matchen enkelt.

Medaljglädje? Glöm det.

Karriären över

Abrahamian vinkade artigt till den svenska publiken, men blickade ilsket mot domarna och visade klart sitt missnöje att han inte fick gå upp i OS-finalen.

Efteråt var Ara, som tog OS-silver i Aten för fyra år sedan, bara uppgiven – och berättade direkt att karriären var över:

– Det här var min sista match. Den här medaljen betyder ingenting, säger han.

Du kan inte glädja dig över bronset?

– Absolut inte! Jag tror att de lyckades visa hela världen vad brottningen står för i dag.

– Jag har varit med om mycket, men den här semifinalen var över förväntan.

Det var som sagt länge oklart om Ara skulle dyka upp till bronsmatchen. Det gjorde han till slut – tack vare ett samtal från vännen Murat – och SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

– Jag hade inte tänkt att ställa upp i den här matchen. 20 minuter innan låg jag i min säng. Men sedan ringde några vänner som nästan höll på att gråta i telefonen.

”Här för att vinna guld”

– Det var faktiskt Stefan Lindeberg (ordförande i SOK) som ringde mig. Jag ställde en enkel fråga, vad ska jag göra, jag har ingen lust att gå upp i matchen. Han sa, gå upp och visa vad du går för. Jag tog kläderna och gick in i en bil och sprang hela vägen hit.

– Jag hade ingen motivation eller lust att gå upp och brottas en bronsmatch, även om det är stort med en OS-medalj. Men jag har redan en OS-medalj och jag har varit här för att vinna.

”Domarna gav bort matchen”

Abrahamian är säker på att han hade varit i OS-final om han bara hade fått chansen.

– Jag vet ingen som har tränat lika bra som jag har gjort. Jag var seg från början, men jag hade kapacitet att ta OS-guld.

– Jag skulle har kört över honom (italienaren Andrea Minguzzi) totalt. Det är en kille jag har mött förut. För inte så länge sedan, för tre veckor sedan, kom han tränare fram till mig och sa ”kör inte så hårt mot honom, han kommer inte att orka nästa pass”. Helt plötsligt står jag i en OS-semifinal och förlorar mot honom. Eller inte förlorar... Domarna gav bort matchen.

”Min protest mot Fila”

Några minuter efter intervjun var det dags för medaljceremoni. Ara Abrahamian tog emot medaljen, la den på mattans mittcirkel – och gick ut.

Efteråt förklarade han sitt agerande.

– Alltså, jag hade ingen lust. Det är idrott vi håller på med och alla kan förlora, det kan jag acceptera. Men nu har domarna förstört för mig i tre OS. Medaljen är stor, inte för mig, men för idrotten.

– Det var min protest mot Fila. Det var inte min medalj, jag ville inte ha den. Det var inte korrekt, jag skulle inte stå där utan brottas i finalen. Det händer en massa bakom kulisserna i Fila. De har aldrig haft en olympisk mästare i Italien, men nu fick de en. Det känns som jag dömdes av italienska mafioso.

Men var inte domaren schweizare?

– Han är en italienare från Schweiz. Vice presidenten i Fila är Italiens förbundsordförande och de är bästa kompisar. De hjälper varandra och borde skämmas. En sån här skandal får inte förekomma. De har förstört sporten.

När bestämde du dig för att göra så här?

– När jag satt i bilen på väg till bronsmatchen. Jag kunde lika gärna skita i att gå till prispallen, men om jag tar emot medaljen och lämnar den på mattan så är det min protest.

Har du pratat med domarna som dömde dig i semifinalen?

– Ja, jag höll på att strypa domaren (mattpresidenten). Jag sa att du har korrigerat och förstört matchen. Jag gick väl över gränsen, men de tog bort mig som tur var.

Hur ofta tror du att Fila dikterar vem som ska bli mästare i ett stort mästerskap?

– Det händer ofta. I varje mästerskap är det någon. Någon från Norden måste komma med i Filas styrelse.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS