Svenska passningen till internationella förbundet

Publiksuccé mitt i ”krisen” – nu kritiserar förbundschefen arbetet och den pågående diskussionen

avPatrik Brenning

Det är lapp på luckan och Svenska skidförbundet förväntar sig 40-50 000 åskådare till helgens världscuptävlingar i Ulricehamn.

Bakom succén ligger ett strategiskt arbete som nu får förbundschefen att skicka en passning till det internationella skidförbundet (Fis).

– De borde också sondera terrängen som Sverige gör, säger Johan Sares.

Sviktande publiksiffror och svag kommersiell utveckling i viktiga länder som Tyskland, Schweiz och Polen har fått längdskidåkningen att diskutera en intressekris. Men mitt i vågen av negativa rapporter presenterar Sverige i helgen en publikfest till världscupen i Ulricehamn.

Undersökte Vasaloppets deltagare

Bakom succén ligger ett strategiskt arbete redan innan valet att börja köra världscup i den för skidsporten ovanligt södra orten för två år sedan. Ett jobb som nu gör att 40–50 000 åskådare väntas till tävlingarna.

– Innan vi lade världscuptävlingarna här gick jag in i Vasaloppets anmälningsregister och av de 65 000 som åker något av Vasaloppen så var 16 000 från den här regionen. Det tyder på ett väldigt stort intresse här, säger förbundschefen Johan Sares och fortsätter:

– Vi såg var intresset fanns för att arrangera men också var det var möjligt att få mycket publik. Där kan vi också skicka en passning till Fis (Internationella skidförbundet). Att de också ska sondera terrängen precis som vi gjort här i Sverige.

”Är inte sporten som är problemet”

Sares kritik kommer efter sviktande publiksiffror i världscupen, en utveckling som lett till diskussioner internationellt om hur sporten måste förändras för att locka fler åskådare. Johan Sares menar dock att diskussionen är felriktad och analysen felaktig.

– Man hade något uttalande före jul om att det kommersiella intresset sjunker för världscupen som jag tyckte var olyckligt. Det är i Tyskland, Polen och kanske Schweiz som det sjunker. Då tittar man på hur man ska paketera om tävlingsformerna men det är inte det som är problemet. Det är precis som att du och jag tyckte det var kul att titta på tennis när vi hade Björn Borg, Stefan Edberg och Mats Wilander men nu tittar vi inte på så mycket tennis längre men det betyder ju inte att det är tennisen det är fel på utan det beror på att vi inte har någon stjärna att följa och då blir det inte lika roligt. I Polen hade man sex miljoner tv-tittare när man hade Justyna Kowalczyk men i dag har man ingen Kowalczyk och då sjunker självklart intresset.

– Det man måste göra är att lägga resurser på att hjälpa de stora nationerna att få fram nya stjärnor och det som är positivt är att om du tittar på junior-VM i Lahtis just nu så är de stora nationerna med och krigar om medaljer. Så inom ett par år tror jag att man reparerat svackan som är i de större kommersiella nationerna i Europa.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019