OS-satsning bakom svensk golfsuccé

Av: 

TT

Publicerad:
Pernilla Lindberg hyllar golfförbundets och SOK:s satsning mot OS.
Foto: Erik Simander/TT
Pernilla Lindberg hyllar golfförbundets och SOK:s satsning mot OS.

SPORTBLADET

Den svenska damgolfen glöder.

Det senaste året har såväl Anna Nordqvist som Pernilla Lindberg vunnit majors – och där bakom presterar flera unga talanger.

Att golf har blivit en OS-sport tror Lindberg har påverkat utvecklingen.

Pernilla Lindberg tog sin första seger, dessutom i en major, under sitt nionde år på LPGA-touren och toppar det gäng svenska damgolfare som visat framfötterna den senaste tiden.

Bakom henne och fjolårets majorsegrare Anna Nordqvist finns bland annat Jenny Haglund som har tagit sin första proffstitel i karriären, amatören Linn Grant som skapade rubriker i US Open och flera svenskor på LPGA:s undertour Symetra.

Pernilla Lindberg säger att det handlar om en lång satsning från förbundet som nu ger resultat. Att golfen välkomnades tillbaka in i OS för två år sedan tror hon också pushar de svenska nyblivna proffsen framåt. Förbundet har de senaste åren lagt mycket kraft där, vilket skiljer sig från många andra länder.

Skiljer sig mot andra länder

– I andra europeiska länder får du hjälp av ditt förbund så länge du är amatör och sen när du blir proffs är det tack och hej och du får sköta sig själv. Men i Sverige hjälper de till även när du blir proffs, det är den stora skillnaden. Det är SOK:s (Sveriges olympiska kommitté) och förbundets satsning tillsammans som vi kan tacka för det. Det finns coacher tillgängliga och förutsättningar att stanna i USA och träna.

Många tjejer som tidigare blev klara med college hade inte möjlighet att stanna i USA och fick börja spela i Europa i stället. Men sedan ifjol finns det en hemmabas i Phoenix, Arizona, som förbundet står bakom, med en lägenhet, tillgång till gym och golfbana att träna på.

När Pernilla Lindberg slog igenom kände hon sig mer ensam när det gäller support från den svenska sidan. I dag tycker hon att förbundet fått in mer av ett lagtänk där en framgång lätt kan bidra till en annan.

OS är stora målet

Med sin sport numera på OS har Lindberg också fått en ny drivkraft i karriären. Inför året satt hon ner med sitt team och bestämde att OS i Tokyo 2020 är det långsiktiga målet.

– Vi ska ge allt vi bara kan fram tills dess, säger Lindberg.

Hon fick en av två platser senast, men nu kan konkurrensen bli hårdare.

– Det kan bli tajt. Jag vet hur många yngre tjejer som också brinner för det. Det gör att jag vill jobba hårdare och är en bra motivation att ha de dagarna man inte alltid vill stå där ute och lägga ner tid på det. När man tar fram målen tänder jag till igen.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE