Friidrotts-EM 2018

Norske guldlöparen: ”Jag har offrat min barndom”

avDaniel Sörensen

17 år gammal och redan EM-guldmedaljör.

Jakob Ingebrigtsens liv har aldrig varit som en vanlig tonårings – han har tvingats bortprioritera ett socialt liv med kompisar och fester.

– Jag har väl offrat min barndom, tonåren och allt som finns, säger han till VG.

17-åriga norrmannen Jakob Ingebrigtsen vann finalen på 1500 meter i Berlin och blev därmed den – efter sina äldre bröder Henrik och Filip – i familjen att vinna ett EM-guld i medeldistans.

Men att vinna en mästerskapsmedalj är inte det lättaste – det berättar Ingebrigtsen i en intervju med norska VG. Då avslöjar han att det sociala livet i mångt och mycket har fått bortprioriteras till förmån för träningen.

– Det är nog många som önskar att det inte var så, men jag har väl offrat min barndom, tonåren och allt som finns. Det enda jag har som är normalt är min flickvän, säger han till tidningen.

”Hörde en röst i mitt huvud...”

Han är den yngsta manliga EM-guldmedaljören i friidrott någonsin. Hårdträningen drog i gång när han var blott sju år gammal. Sedan dess har det inte funnits mycket tid över till annat.

– När jag fick en flickvän fick jag väl lite mer av ett socialt liv, säger Jakob Ingebrigtsen.

Men samtidigt har alla uppoffringar under tonåren visat sig bära frukt. Flickvännen Elisabeth Asserson var givetvis på plats på Olympiastadion i Berlin under guldloppet.

– Det känns väldigt, väldigt overkligt. Samtidigt hörde jag en röst i mitt huvud som sa innan loppet att han kunde vinna guld. Det var önsketänkande så klart, men han gjorde det. Jag är rörd, skakig och stolt. Det var magiskt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM