Finska jättetabben – anmäldes till fel gren

Foto: Heikki Saukkomaa

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Finlands friidrottsförbund stod för en jätteblunder inför EM.

Finska sjukamparen Maria Huntington anmäldes i höjdhopp – där hon inte platsar.

– Jag undrar hur man kan göra ett sådant misstag, säger Huntington till Ilta Sanomat.

Den finska sjukamperskan Maria Huntington har under säsongen jagat en biljett till EM i sjukamp där kvalgränsen är 5900 poäng.

På de finska mästerskapen i Jyväskylä stannade finskan dock bara på 5858 poäng.

Men drömmen om EM dog inte där. Europeiska friidrottsförbundet har en så kallad väntelista där förbunden anmäler idrottare som är nära kvalgränsen där EAA kan ge wildcards för att fylla ut fälten till önskad storlek. I sjukamp fick bland annat svenskan Lisa Linell en plats trots att hon har ett årsbästa på 5877 poäng.

Även Huntington hade fått en inbjudan – om det inte vore för en jättemiss på det finska förbundet. De hade nämligen satt upp sjukamperskan på väntelistan i höjdhopp. Där är årsbästa 1,80 inte i närheten av tillräckligt bra för att få vara med.

”Helt otroligt”

– Det är helt otroligt, jag kan inte förstå hur det kunde bli så, säger Huntington till Ilta Sanomat.

Hon har haft kontakt med förbundschefen Jorma Kemppainen som hävdar att det hela var ett ”mänskligt fel”.

– Han sa att de nu gör att för att försöka ordna det.

Friidrottsstatistikern Mirko Jalava, som sitter med och väljer ut de inbjudningar som ska skickas ut, ger dock inte Huntington någon större chans.

– Vi såg att det här var fel, men inget kunde göras eftersom att registreringstiden hade gått ut, säger han till tidningen.

Uppdatering: Under torsdagsförmiddagen har ärendet fått en oväntad vändning. Finska förbundets vädjan till Europeiska friidrottsförbundet lyckades och Maria Huntington har nu bjudits in till tävlingarna, rapporterar Finlands representant i EAA, Antti Pihlakoski, på Twitter.

Friidrottens höjdpunkter 2018 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM