Mejla

Kristina Kappelin

Sticker Balotelli till Chelsea före VM?

Publicerad:

SPORTBLADET

Slaget om ”lo scudetto”, VM, spelskandaler, huliganvåld, övergångar.Här kommer fotbolls-Italien 2014 i bokstavsordning, inklusive en svensk cykelparentes.

Mario Balotelli, Milan
Mario Balotelli, Milan

A (SERIE)

De italienska klubbarna hävdar sig inget vidare internationellt. Men på hemmaplan är säsongen 2013–2014 ovanligt fräsch och det gäller hela tabellen. 

BALOTELLI 

Förhållandet med Milan är på bristningsgränsen. Mario är på väg mot nya mål redan innan VM med gli azzurri. Chelsea?

CYKEL

(svensk parentes) Det tråkigaste i Historien om Cykeln är att de som borde ha använt huvudet har använt fötterna och tvärtom. Jag föreslår att cykeln med Zlatans autograf går till Karl-Erik Nilsson. Man tänker bättre när man cyklar.

DAMFOTBOLL

Cesare Prandelli från en intervju i december: ”Den rena fotbollen spelas av kvinnor. Damfotboll intresserar mig, för den är fri från spekulation och taktik för taktikens egen skull.” 

ERKÄND

Antonio Conte utsågs till årets tränare i Italien 2013 och Juve är segertippat till lo scudetto även i år. 

FIORENTINA

Har Serie A:s skyttekung och il calcios nya älskling. Giuseppe Rossi är i strålande form och ett av Prandellis starkaste kort i Brasilien.

GARCIA

Romas franska tränare är mannen som mer än någon annan har angett tonen i denna säsong av Serie A. Årets första stora drabbning är Juventus–Roma på söndag! 

HONDA 

Ska få ”i rossoneri” att klättra i tabellen från nuvarande 13:e plats. Enkel biljett från Moskva till Milano inom kort.

ITALIEN

Gli azzurri åker till VM för att vinna. Det låter som önsketänkande. Men ett starkt kollektiv och en karismatisk tränare kan göra underverk. 

JUVENTUS

I år satsar klubben på Europa League efter fiaskot i Champions. Conte vill ha internationellt erkännande.

KAKÀ

Det är alltid svårt att återvända och det blir sällan som man tänkt sig. Men Kakà hoppas försätta berg. 

LAZIO

Edoardo Reja är tillbaka på Formello. En annan återvändare med uppgift att städa upp, rensa ut och få på fötter.

”MISTER”

Italiensk fotbolls stora exportvara är tränare, inte spelare. Lippi vann nyligen Asiens svar på Champions League med Guangzhou, Capello tar Ryssland till VM. Till och med Trapattoni, 74, har anbud.

NIANGGOLAN

Hetaste namnet på italienska marknaden just nu. Milan, Roma, Juve, Inter och Psg slåss om Cagliaris belgiska mittfältare. Tvillingsystern Riana spelar i Royal Antwerpens damlag. 

OTUR

Stackars El Shaarawy! Tio veckors stopp efter den nyss avslutade fotoperationen. Milans 21-årige Farao är i bästa fall tillbaka i mars.

PIRLO

Il calcios bästa spelare 2013 enligt sporttidningen Tuttosports läsare. Värd en Guldboll säger Prandelli. Förbereder sig för VM tillsammans med en annan senior som börjar på T…

QVINNA

Barbara Berlusconi är Serie A:s mäktigaste kvinna. Delar vd-skapet i Milan med Galliani och är fast besluten att ge gubbväldet dödsstöten.

REKORD-ROMA

Roma, Roma, Core de sta’ Città. 2014 är det gladiatorernas tur. Fokus och inga skador och ”lo scudetto” är hemma.

STROOTMAN

2013 års bästa spelarköp i Serie A. Kevin togs emot med ljumma känslor. Nu är han en av prinsarna till kung

TOTTI

Francesco är 37 och still going strong. När Totti spelar är Roma oslagbart. Prandelli håller dörren öppen för en plats i VM-truppen för ”il calcios” oslagbare ”gamling”.

ULTRÀ

Italienska huliganer är ett problem i både Italien och Europa. Risken är sanktioner från Uefa om matchvåldet inte slutar.

VERONA

Nykomlingen som blev den stora överraskningen i säsongens Serie A. På sjätte plats bland 20, mycket tack vare en vild och galen Luca Toni.

XENOFOBI

(främlingshat) När ska de rasistiska talkörerna på de italienska arenorna ta slut? Juventus, Lazio och Verona hör till de värsta syndarna. Bättring förväntas med det nya året

YNGSTA YTTERBACK

Som det talas om är Romas brasse Dodò. Så tillhör han också laget med Serie A:s bästa försvar. Hittills inga förluster och bara sju insläppta mål 

ZACCHERONI 

Heter den italienska tränaren till en av VM:s mest spännande outsiders. Japan har goda chanser att överraska.

ÅNGEST

Har hela den italienska fotbollsvärlden för vad som ska komma fram härnäst i den stora spelskandalen.

ÄLDST

Javier Zanetti är 40 år fyllda men fortfarande en hörnpelare i Inter efter 18 år i klubben. 

ÖVERGÅNG

Juventus vill ha Uniteds Nani för att uppnå målet om en europeisk trofé, i år och i framtiden. Men 22 miljoner Euro?

Av: Kristina Kappelin

Publicerad: