Guld-duellen

avStefan Holm

■ ■ Sandvikens Christoffer Edlund eller Västerås Johan Esplund?

■ ■ Det är högst troligt att någon av dem avgör SM-finalen i bandy.

■ ■ I väntan på svaret ställer de tänk­bara guldhjältarna tio frågor, till varandra.

✓ CHRISTOFFER EDLUND

Tio frågor från Christoffer Edlund till Johan Esplund:

1) Hur är känslan inför din första final?

– Att få njuta en hel vecka och sedan spela SM-final med VSK... Jag har aldrig haft en bättre känsla i kroppen. Det är helt sjukt, det största jag har upplevt som bandyspelare. Finalen ska också vinnas, men bara känslan av att åka få till Friends Arena och spela inför allt bandyfolk... Jag tror att alla är avundsjuka på det.

2) Varför blev det Västerås?

– Jag har alltid drömt om att få spela här, för ”Mesta mästarna”. När jag var liten spelade mina idoler, (Per) Fosshaug och Ola Fredricson, för klubben. Västerås har hört av sig till mig under många år, började ringa när jag var 16 år. Jag har alltid tänkt spela här någon gång och inför säsongen jobbade Micke Campese (VSK:s klubbchef) hårt för att få hit mig. Det är den största anledningen. Han har trott på mig väldigt mycket och vill bygga upp något runt mig.

3) Vilken bandyspelare såg du upp till som ung?

– Ola Fredricson var min stora idol och jag fick spela med honom under en säsong i Boltic när jag var 16 år. Då var mest rädd för honom. Det är han och Pelle (Fosshaug) som har betytt mest. Honom fick jag också spela med, i landslaget.

4) Vilket är ditt bästa bandyminne?

– VM i Kazan 2005, då jag vann mitt första VM-guld. Det var speciellt. Jag trodde inte att jag skulle komma med i landslaget, men fick spela ganska mycket och kände mig delaktig. Det var väldigt lärorikt.

5) Vem vinner bandygolfen i sommar?

– ”Murren” (Magnus Muhrén) ligger bra till ihop med Niclas Weishag (sportchef på Nya Lidköpings-Tidningen).

6) Vem är störst i Lidköping genom alla tider - Johan Esplund, Daniel Andersson eller Mikael Arvidsson?

– Micke Arvidsson kommer alltid att vara störst i Lidköping. Daniel har också gjort något fantastiskt, men det är svårt att knäcka Micke. Han är en fantastisk idrottspersonlighet, legendarernas legendar.

7) Du är en av Sveriges bästa straffskyttar. Hur tänker du när du ska slå en straff?

– Ha, ha, ha. Hur jag tänker? Den här frågan borde du ställa till dig själv. Jag har aldrig varit en straffskytt, men har förmågan att sätta dem när jag väl skjuter. Jag går inte på kraft utan försöker alltid placera bollen.

8) Vilken spelare, som inte spelar i elitserien i dag, vill du helst se i svensk bandy?

– Maxim Isjkeldin, som är Rysslands nya storspelare. Han är sevärd, en bra kompis och en fantastisk person. Vi spelade ihop i Zorkij i två säsonger och jag hoppas någon gång få spela med honom i Sverige. Han pratar svenska ganska bra och säger till mig att han ska spela i Sverige inom en treårsperiod.

9) Ett år tackade du nej till Rossia-turneringen på grund av en ljumskskada, men ryktet säger att du i stället spelade en uppvisningsmatch i Otterbäcken. Hur förklarar du det?

– När Ove Lind ringer och man får chansen att spela på Otterstrand, ja, då går det inte att tacka nej. Det gällde en match, 2 x 30 minuter, inte tre matcher på två dagar. Jag var lite trött och kanske inte ville åka i väg med landslaget, men samtidigt hade jag faktiskt lite känningar. Det är en risk att åka i väg eftersom det sliter på kroppen. Det var därför jag tackade nej till VM i år.

10) Hur många bollar har Andreas Bergwall kastat på dig i vinter?

– Ha, ha, ha. Det har blivit några, för jag brukar skjuta när han inte är med. Han missar oftast, så det är ganska lugnt. Det är mer motståndare som har fått bollar på sig. Mot Hammarby låg det sju bollar ute på planen vid ett avslag. Han kastar för att han blir förbannad, så du och de andra Saik-spelarna får hålla er undan om ni lyckas göra mål i finalen.

✓ JOHAN ESPLUND

Tio frågor från Johan Esplund till Christoffer ­Edlund:

1) Hur många klubbor gör du av med på en säsong?

– I vinter har det nog blivit uppåt 30. Det börjar bli jobbigt. Ja, det var roligare att göra i ordning klubbor när man var yngre.

2) Vilken är den bästa spelare du har mött?

– Vi ska se till att det inte blir du i finalen i alla fall. Ha, ha, ha. Det är en svår fråga och jag kan inte bara säga ett namn. Jag har spelat med och mot Misja Svesjnikov, Daniel Berlin och Magnus Muhrén, som är tre kompletta bandyspelare.

3) Vem var din förebild under uppväxten?

– Jonas Claesson, som jag fick se i Vetlanda när jag var väldigt ung. Han var en av världens bästa bandyspelare, så det var inte så konstigt att jag såg upp till honom. Senare fick jag se honom under två år i Hammarby, och då tittade jag mycket på vad han gjorde.

4) Hur känns det att ha blivit pappa?

– Det är helt fantastiskt. Min son Alfons har lyft mig något enormt som människa, och jag har även fått med mig mycket till bandyn. Det är svårt att förklara, men på något sätt har jag blivit mer harmonisk. Han ger mig så mycket glädje varje dag och det smittar av sig när jag åker i väg för att träna och spela matcher. Så har jag känt i ett drygt år nu.

5) Vart åker du på semester efter SM-silvret?

– Silver? På fredag åker hela laget till London för att fira guldet. Vi ska kolla på Chelsea-Arsenal, umgås och fira. Det ska bli riktigt kul.

6) Vem vinner den prestigefyllda bandygolfen i Lidköping 2014?

– Fan, vad komiskt. Det är ju min fråga till dig. Jag tror att du vinner... Nej, förresten, skriv att Daniel Andersson vinner efter särspel.

7) ”Crille”, förutom skottet är du känd för att ha ett annat stort vapen. Vilket är detta?

– Syftar du på studsaren? Jo, jag skjuter ju en och annan älg varje år. Ha, ha, ha.

8) Hur känns det att tjockpannkaksmonstret Magnus Muhrén ska sluta? Enligt mig är han Sveriges bästa spelare genom alla tider.

– Jag instämmer. Det har varit fantastiskt, en ära att få spela med honom i två säsonger. Svensk bandy blir en profil fattigare, men någon gång tar karriären slut. Han kan inte avsluta på ett finare sätt, med en SM-final, som hemvändare till sin klubb. Det blir ett fantastiskt avslut och det unnar jag honom verkligen.

9) Hur var känslan att spela SM-final på Friends Arena förra året?

– Det kändes nästan overkligt att komma in på planen. Det var ett otroligt tryck. Ja, det var häftigt. Matchen gick inte riktigt som vi hade tänkt oss, men vi får chansen att göra det bättre den här gången.

10) Hur går tankarna om att spel i Ryssland? Samtidigt som jag vill se dig i elitserien har jag inget emot att du flyttar. Då blir det lättare för oss att vinna SM-guld.

– Det är klart att det är intressant. Känns det rätt med en förening som visar intresse vore det jätteroligt att prova på det äventyret.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy