Garpenlöv: Här är mitt OS-lag

SPORTBLADET

Den sjunde januari tar förbundskapten Pär Mårts ut sitt OS-lag.

Jag har fått förmånen att ta ut mitt OS-lag – nu.

Den stora utmaningen i uttagningen av Sveriges OS-trupp ligger i att skapa ett lag av alla NHL-stjärnorna där alla förstår och accepterar sin roll i laget. Jag har valt att bygga ett lag där rollfördelningen är tydlig för ­spelarna och där de måste acceptera den rollen de får, även om den inte är likadan som i klubblaget.

Det är nyckeln till ett framgångsrikt OS för Tre Kronor.

Målvakter:

Målvaktssidan är den lagdel där det inte finns några som helst frågetecken – trots att Henrik Lundqvist har underpresterat hela hösten. Lundqvist kommer ge Tre Kronor en chans att vinna varje match genom sin skicklighet och vinnarinstinkt. Jag är inte alls orolig för att han inte ska prestera i OS.

Jhonas Enroth, som gjorde en fantastisk VM-turnering i våras där han var en stor del i VM-guldet och visade att han är en vinnare, blir en bra backup till Henrik och det är en roll som han är van vid i Buffalo.

Sedan har jag valt Robin Lehner som min tredje målvakt. Robin har haft en fantastisk första halva av säsongen i Ottawa. Han accepterar sin roll och har framtiden framför sig.

Backar:

Backsidan gillar jag!

Alla är skridskoskickliga och spelskickliga som är grunden till att lyckas på stor rink.

Tycker också att vi har stor­leken och tuffheten som behövs när vi möter Kanada och USA.

Dessutom har vi spets i offensiven där Erik Karlsson sticker ut och är tillbaka till 100 procent efter att han fick hälsenan avskuren förra säsongen.

Det svåraste valet jag har är vilken back som ska spela med Erik Karlsson. Jag valde till slut Oliver Ekman-Larsson.

Han är en skicklig ansvarsfull två-vägsback som tar det defensiva ansvaret och har förmågan att följa med till offensiv planhalva och delta i det offensiva spelet.

I en kort turnering, där det ­inte finns någon tid att spela ihop sig, har jag valt att inte ­sära på Chicagos backpar Niklas HjalmarssonJohnny Oduya och Detroits backpar Niklas Kronwall Jonathan Ericsson. De känner varandra utan och innan.

Som sjunde back har jag Alexander Edler trots att han är avstängd i de två första matcherna för att han har en kemi med bröderna Sedin — speciellt i powerplay från Vancouver.

Jag har även med unge Jonas Brodin som gjorde en fantastisk rookiesäsong i Minnesota. Jonas är på väg att bli en av våra bästa backar i NHL.

Enda svagheten på back­sidan är att vi bara har en högerskytt.

Forwards:

Forwardssidan är den lagdel som jag tycker är svårast att ta ut. Det finns så många bra och skickliga spelare.

Men jag har satsat på att göra bröderna Sedin till de spelare som ska leda Tre Kronor till ett nytt OS-guld i Sotji.

Vi som såg hur Sedinbröderna, ihop med Loui Eriksson, ledde Tre Kronor till ett VM-guld i våras förstår nog hur jag resonerar.

Därför är det viktigt att Mårts skapar en miljö där Sedinbröderna känner att de är stjärnorna i detta stjärnfyllda lag.

Därför har jag valt att inte ha med Daniel Alfredsson som skulle ta ifrån dem en del av ledarskapet. Henrik Zetterberg flyttar jag ut på en kant där Nicklas Bäckström får gå center med Johan Franzen på den andra kanten.

Jag tror att Zetterberg och Bäckström kan hitta en ­kemi likt den som Zäta har med Pavel Datsyuk i Detroit.

Alexander SteenPatrik Berglund och Carl Hagelin får köpa en mer defensiv roll i en tredje formation där det blir mer fokus på det defensiva.

Trots Alexander Steens framfart i höst så är det här en roll som han är van att ha och jag vet han kommer acceptera den.

Om någon i de två första kedjorna inte levererar snabbt ersätter Alexander Steen direkt.

Sedan har jag en fjärde kedja med Marcus KrugerGabriel Landeskog och Jacob Silverberg som alla är unga och skickliga, men framförallt accepterar sin undanskymda roll.

Mina extraspelarare är Patric Hörnqvist, en högerskytt som har en spelstil ingen annan i det svenska OS-­laget har och Marcus Johansson som jag tycker tagit stora steg i sin utveckling. Grym skridskoåkare och anpassningsbar där han kan fylla en roll i alla kedjorna om det skulle behövas.

Det kommer givetvis bli förändringar både i laguppställningen och i formationerna på grund av skador och form men jag känner när jag jämför med de andra länderna att vi har en stor chans att vinna OS-guld.

Truppen:

Målvakter:

Henrik Lundqvist, Jhonas Enroth, Robin Lehner

Backpar:

Oliver Ekman Larsson - Erik Karlsson

Johnny Oduya - Niklas Hjalmarsson

Niklas Kronwall - Jonathan Ericsson

Alexander Edler - Jonas Brodin

Kedjor:

Daniel Sedin– Henrik Sedin–Loui Eriksson

Henrik Zetterberg–Nicklas Bäckström–Johan Franzén

Alexander Steen–Patrik Berglund–Carl Hagelin

Gabriel Landeskog–Marcus Krüger–Jacob Silverberg

Extraspelare: Marcus Johansson–Patric Hörnqvist