Elofsson: Här är mina blodvärden

Lägger korten på bordet efter uppmärksammade granskningen

Efter Uppdrag gransknings dokumentär Blodracet begärde Per Elofsson ut sina testvärden.

Västerbottens-Kuriren kan i dag presentera Per Elofssons blodvärden från dennes aktiva karriär.

– Pers värden ser helt perfekt ut ur en kontrollsynpunkt med små utsvängningar, säger Bengt Saltin, tidigare dopningsansvarig vid internationella skidförbundet.

Anklagelserna mot åkarna i Uppdrag granskning upprörde Skidförbundet som ville rentvå svenskarna från dopningsmisstankar.

Testresultat från tävlingar är belagda med sekretess men med godkännande från de aktiva kan de offentliggöras. Direkt efter programmet krävde Per Elofsson att alla åkare skulle lämna sitt samtycke.

”Fram med alla siffror på bordet. Förstår inte riktigt diskussionen om att det skulle vara integritetskränkande att visa upp sina framtestade blodvärden”, skrev Elofsson på Vinterstudiobloggen.

”Över tid stabilt”

Elofsson har nu begärt ut sina värden, som Västerbottens-Kuriren tagit del av. De tester som gjordes vid Idrottsmedicin (1993+2006) varierande hemoglobinvärdet mellan 146 och 158 gram per liter blod. I tester som genomförts vid tävlingar och träningsläger har siffrorna varierat mellan 141 och 160. Vissa av dessa har dock genomförts med något osäkrare metoder som kan innebära en större felmarginal.

– När man tittar över tid så är det stabilt, och det är det som är mest övertygande, säger Bengt Saltin, tidigare dopningsansvarig vid internationell skidförbundet.

”Man börjar ju fundera...”

Per Elofsson menar att det är viktigt att vara öppen.

– Jag har absolut inget att dölja och det är viktigt att visa det, säger han till VK.

Elofsson är förvånad över hur laddad frågan var för många tidigare åkare och nationer, där ibland Norge.

– Om man inte har något att dölja eller undanskymma så kan jag inte förstå varför det är så laddat. Man börjar ju fundera om det är något som ligger bakom de här reaktionerna.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN