Björk överlägsen – då ändras STCC-reglerna

avJimmie Larsson

Publicerad:

Mästaren: ”Det är jättetråkigt”

Thed Björk.

Thed Björk, 33, utklassade konkurrenterna förra året.

Nu har STCC-reglerna ändrats – för att få till ett jämnare mästerskap.

– Det är jättetråkigt, säger Björk.

Förra årets STCC-cirkus blev en allt annan än spännande historia. Thed Björk vann i överlägsen stil och säkrade titeln redan med två lopp kvar att köra.

Men i år blir det tuffare – på grund av nya regler.

Nytt för säsongen är att startordningen för de tio främsta förarna är omvänd från kvalet till det första av två STCC-heat per tävling. Att vinna kvalet ger därmed plats i tionde startruta i det första heatet.

– För mig personligen är det jättetråkigt att de ändrar. Jag vill vara snabbast, stå först och vinna racet. Tittar man utanför kan det vara intressant för publiken. Men jag skulle aldrig svara att jag tycker det är jättebra. Jag vill vinna. Det är min grundfilosofi, säger Thed Björk.

Fler omkörningar

Det nya systemet öppnar för fler omkörningar och jämnare race. I fjol delade Thed Björk, Rickard Göransson och Linus Ohlsson på segrarna i samtliga deltävlingar.

– Om jag är självisk, som jag är, så vill jag vinna. Nu är det lite tuffare förutsättningar, men målsättningen är densamma, säger Björk.

Den regerande mästaren har räknat fram och tillbaka på om det skulle kunna löna sig poängmässigt på att maska i kvalet för att få en bättre plats i och med den omvända startordningen.

– Det är det man har försökt ta bort genom att ge poäng även i kvalet. Om man har räknat rätt ska vi inte göra det utan då är det full gas som gäller. Hela tiden, säger Björk.

Göransson positiv

Fyrfaldige vinnaren Richard Göransson, 35, som dubblerar och även kör rallycross-SM i år, är nöjd med de nya startreglerna.

– Det kommer att bli mer dramatik på banan och vi slipper ett tåg utan omkörningar. Nu blir det mer actionfyllda heat men kanske mer krascher också. Det gillar publiken, men de som betalar notan tycker nog inte det är lika roligt. Bilarna kan ju gå sönder. Men för oss som tävlar är det kul, säger fjolårets totaltvåa.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

STCC