Norsk stjärna pekas ut i SVT-programmet

OS-medaljörens blodvärden ifrågasätts

Skidstjärnan Anders Aukland, 41, pekas ut för höga blodvärden under vinter-OS 2002 i SVT:s Uppdrag Granskning.

Det skriver norska Dagbladet, som tagit del av det nya programmet.

– Jag känner mig uthängd, säger Aukland till tidningen.

Förra årets dokumentär "Blodracet" skapade stor uppmärksamhet och möttes av skarp kritik från bland annat norska skidförbundet.

På onsdagen sänder SVT en uppföljning – återigen med fokus på bloddopning inom skidsporten.

Norska Dagbladet skriver att Anders Aukland pekas ut som en åkare med onormalt höga blodvärden i programmet.

"Ingenting att dölja"

Det har gjort Aukland förbannad.

– Det är klart att jag känner mig uthängd, men jag kan för lite om blodvärden och sådant för att kommentera specifika saker. Det är trist att bli uthängd på det här sättet, för jag har ingenting att dölja, säger Aukland till tidningen.

Enligt Dagbladet uppsökte SVT:s team Anders Aukland efter långloppet Marcialonga. Där blev han konfronterad med sina blodvärden. SVT hävdar att Aukland också fanns med på den lista över misstänkta, som internationella skidförbundet, FIS, upprättat.

Lista med misstänkta

På den listan fanns 12 män och sju kvinnor med höga blodvärden runt OS 2002. Enligt Dagbladet var Aukland den enda norrmannen på listan.

– Jag har flera gånger varit över 18. Jag har runt 16 i vanliga fall. Höga blodvärden kommer ju mycket av höjden också. Det är därför vi tränar på hög höjd. Jag tycker det är känns tråkigt att höra om detta och om den här dokumentären, säger Aukland.

Dagbladet: Ska du se dokumentären?

– Nej, jag har inte svensk tv. Det enda jag vet är att jag träffade en reporter som ställde några frågor. Om de ska göra en dokumentär, så ska de inte hänga ut personer på grund av misstankar, säger Aukland.

Norska VG uppger att även VM-guldmedaljören Tore Ruud Hofstad, 34, fanns med på den misstänkta listan som FIS upprättade.

OS-guld i Salt Lake City

Norrmannen var med och vann guld i Salt Lake City med det norska stafettlaget.

Han har även två medaljer (guld och silver) från VM i Val di Fiemme 2003. 2004 vann han Vasaloppet och har de senaste åren satsat hårt på långloppscupen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN