Ramaskri mot stjärnan – efter nakenbilderna

Kyrkan tar avstånd från Radwanska

Utvikningsbilden på Radwanska som skapat en storm i Polen.
Utvikningsbilden på Radwanska som skapat en storm i Polen.

WARSZAWA. Agnieszka Radwanska, 24, har hamnat i blåsväder efter hennes utvik i ESPN Body Issue magazine.

Nu tar den polska katolska kyrkan officiellt avstånd från en av landets främsta idrottsprofiler.

– Det här är en skam, säger högt uppsatte prästen Marek Dziewiecki.

Radwanska i Wimbledon tidigare i sommar.
Radwanska i Wimbledon tidigare i sommar.

Hon är inte bara världens fjärde bästa tennisspelare på damsidan – Agnieszka Radwanska är också troende katolik och har varit ambassadör för "Jag skäms inte inför Jesus", som har över en miljon medlemmar.

Kampanjen startades av en grupp gymnasieelever i staden Wroclaw som en protest mot att skolor förbjöds att ha kors i klassrummen.

Efter succén i Wimbledon förra veckan – där Radwanska nådde semifinal – spreds bilder på nationalikonen där hon poserar naken för ESPN:s Body Issue magazine.

Stjärnan är uppvuxen i en katolsk familj och har i flera intervjuer varit tydlig med sin hållning till religionen.

”Kommer behöva gömma bilderna”

De lättklädda bilderna har väckt starka reaktioner i Polen och representanter ur den katolska kyrkan rasar nu mot stjärnan och kallar hennes agerande för "omoraliskt".

– Hon har tidigare förklarat sin kärlek för Jesus, och nu ställer hon upp i en kampanj där kvinnor ses på som ett objekt, snarare än guds barn som förtjänar respekt och kärlek. Det är en skam, säger den högt uppsatte prästen Marek Dziewiecki.

– Om hon träffar en man som hon älskar, bildar familj med och uppfostrar sina barn i katolsk tro, så kommer hon troligtvis att behöva gömma de här bilderna för sina släktingar.

Radwanska motiverade sitt beslut att ställa upp på de lättklädda bilderna med att hon är stolt över sin kropp och inte har något att dölja.

– Jag är lyckligt lottat som kan hålla min kropp i trim utan att anstränga mig särskilt mycket. Jag behöver, tyvärr kanske jag ska säga, inte spendera så många timmar i gymmet.

Hot haglar

I hemlandet är ilskan nu påtaglig.

Hon har uteslutits som ambassadör för kampanjen "Jag skäms inte inför Jesus" och Polens kyrka har "officiellt tagit avstånd från henne".

Flera präster, journalister och kända skådespelare har fördömt stjärnans "agerande" och i de stora tidningarnas kommentarsfält haglar hot och trakasserier.

Bland annat skrivs det att Radwanska "borde brännas på bål".

Andra tar henne i försvar och undrar om kvinnliga polska idrottare i framtiden kommer behöva bära helkroppstäckande kläder.

Radwanska var en av 20 idrottsstjärnor som ställde upp i ESPN:s Body Issue magazine. Bilderna har redan läckt på internet men först i morgon, fredag, finns numret ute för försäljning.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN