”Han är i ett extremt allvarligt tillstånd”

avAnna Andersson, Johanna Frändén, Kristopher Karlsson

SPORTBLADET

Läkarna om vården av Schumacher

1 av 30

Michael Schumacher kämpar för sitt liv på sjukhus i Frankrike.

Tillståndet är alljämt kritiskt för tysken, som ligger i artificiell koma.

– Trots att han bar hjälm kom han in med allvarliga skador, så man kan anta att smällen var hård, säger huvudläkaren på en presskonferens.

Michael Schumacher åkte off pist i djup snö mellan två pister på berget Saulire i går förmiddag.  Han åkte med sin son Mick, 14, när olyckan inträffade

Den 44-årige tysken tappade kontrollen över skidorna, föll och slog huvudet i ett stenparti. Räddningspersonal var på plats inom 15 minuter och han fördes med helikopter till sjukhus i Albertville-Moutiers.

Efter mindre än en timme flyttades han till universitetssjukhuset i Grenoble. Professor Gerard Saillant, specialist på hjärn- och ryggmärgsskador, har flugits in från Paris och deltog vid en presskonferens i dag.

Hjärnskador

På presskonferensen talade läkarteamet om en kritisk natt.

– Vi kan konstatera att han kämpar för sitt liv. Tillståndet är fortfarande kritiskt. Vi har vidtagit alla medicinska åtgärder vi kan. Just nu kan vi inte uttala oss om Michael Schumachers framtid. Hans neurokirurgiska tillstånd försämrades snabbt när han kom in och han föll i en allvarlig koma. Hans situation är att betrakta som kritisk, säger läkarna på presskonferensen och fortsätter:

– Vi har konstaterat hjärnskador på röntgenbilderna, men kan inte dra några färdiga slutsatser av det ännu. Han i ett extremt allvarligt tillstånd, utan att uttala mig mer medicinskt än så, för att ni ska förstå.  Vi kan inte uttala oss om Michael Schumachers framtid.

”Mycket hårt fall”

Schumacher bar hjälm vid olyckan. Det räddade livet på honom enligt läkarna.

– Vi har konstant kontakt med familjen som är vid hans sida. Vi behandlar ofta hjärnskador från skidåkning här, vi har stor vana av det, tyvärr. Hjälmen han bar har uppenbarligen inte räckt, men den har hjälpt mycket. Han hade inte varit här i dag om han inte burit hjälm. Trots att han bar hjälm kom han in med allvarliga skador, så man kan anta att smällen var hård.

Läkarna dementerade även de tyska och engelska uppgifterna om att Schumacher opererats en andra gång under natten.

Han är fortsatt nedsövd för att minska alla yttre stimuli för hjärnan, så att den ska få bästa förutsättningar att återhämta sig.

”Vet att de gör allt de kan”

Familjen, hustrun Corinna och de två barnen tackar för allt stöd de har fått under det senaste dygnet och hälsar i ett officiellt uttalande att:

– Vi ber medierna att respektera vår och våra vänners privata sfär och vi tackar för ert stöd.

När det gäller doktorernas arbete så heter det:

– Vi vet att de gör allt de kan för att hjälpa Michael.

Schumachers nära vän professor Gerard Saillant säger till motorsporttotal:

– Jag är här som vän. Vi är alla väldigt oroliga, hans barn, hans fru och jag som vän är också mycket orolig över hans tillstånd.

Professorn vill inte heller uttala sig om Schumachers tillstånd:

– Det går helt enkelt inte eftersom vi inte vet någonting.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1